DELA

Iris prisbelönad i Uleåborg

Barnjuryn på Uleåborgs internationella barn- och ungdomsfilmfestival har utsett Ulrika Bengts film Iris till årets bästa film. Barnjuryns pris betraktas som det mest prestigefyllda på festivalen som i år firades sitt 30 års jubileum, berättas i ett pressmeddelande.
Juryns motivering vara bland annat att Iris har en äkta stämning, en bra intrig och fina inspelningsplatser, rollprestationer var fantastiska och musiken fin samt att filmen var en fungerande helhet, trots att det också fanns sorgliga scener.
Priset delades ut på lördagskvällen och förutom ära och berömmelse fick regissören mottaga 3000 euro, som skänkts av tidningen Kaleva.
Iris är den första finlandssvenska biograffilmen för barn, som spelats in i Finland. Handlingen utspelar sig i slutet av 1800-talet, då en ung flicka skickas från Sverige till Åland, då hennes mor ska åka till Paris och öppna en utställning.
Agnes Koskinen från Korsholm gör huvudrollen och filmen är inspelad på Åland. Iris fick också nyligen ett hedersomnämnande av barnjuryn under de Nordiska filmdagarna i Lübeck.
Ulrika Bengts är speciellt glad det är barnjuryn som velat belöna hennes film.
– När man gör barnfilm är ju barnens röster de viktigaste. Det är en bekräftelse på att det behövs barnfilm, som tar livet på allvar och inte blundar för det som är svårt.

Jimi Hendrix är den bästa
gitarristen genom tiderna, enligt en lista som rocktidningen Rolling Stone har publicerat. Listan är sammanställd av en panel av toppgitarrister och andra musikexperter, skriver FNB.
– Hendrix sprängde uppfattningen om vad rockmusik kan vara. Han gjorde precis vad han ville med såväl gitarren som vibran, i studion och under konserter, säger gitarristen Tom Morello som själv har belönats med ett Grammy-pris.
Förutom amerikanen Hendrix kom britterna Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards och Jeff Beck bland de fem bästa.