DELA

Inte missnöjd med Britt L

Isela Valve vill med anledning av sitt uttalande i onsdagens tidning förtydliga att hon inte på något sätt är missnöjd med Britt Lundberg.
– Jag litar på Britt, jag har bara mindre kunskaper om vad hon gjort, säger hon. qNoviastuderande
dekorerade säl

Formgivningsstuderande vid Novia i Åbo fick dekorera en av sälarna som ingår i projekt HejHylje!
I början av augusti 2011 ställdes 40 sälar ut på olika håll i Åbo, för att under kulturhuvudstadsåret i Åbo påminna om värnandet av Östersjön. Idén kom från formgivaren och timläraren vid Yrkeshögskolan Novia Camilla Hackman som även hon har dekorerat en av sälarna.
För formgivningen av de två meter höga sälskulpturerna av glasfiber svarar Stefan Lindfors. Skulpturerna har gjorts i en verkstad i Egentliga Finland. Varje säl är ett unikt objekt och de har målats samt dekorerats av lokala konstnärer innan de har ställs ut på olika håll i centrala Åbo. De har funnits vid åstranden, på torg, vid stationer och flygfält och på offentliga byggnaders gårdar. Nu när HejHylje!-kampanjen avslutas säljs sälarna på auktion. Av inkomsterna från försäljningen doneras 50 procent till skyddsfonden för Skärgårdshavet, 20 procent går till konstnärerna och resten går till dokumenteringen av projektet. qBokpaket
till tonåringar

I dagarna har femtio skolor i Svenskfinland med elever i åk 7-9 fått motta bokpaket på posten.
Bokpaketet består av klassuppsättningar på tio exemplar av samma titel som skolans modersmålslärare valt. Lärarens val stod mellan nio olika boktitlar och antalet böcker som skolan fick välja mellan är beroende av antalet elever i skolan. Bokpaketen är en förmån som riktar sig till skolor som har en föräldraförening som är medlem i Förbundet Hem och Skola. Det är tredje gången bokpaketet riktar sig till högstadieelever.
Bland urvalet fanns tre nya finlandssvenska titlar: Diana och Victoria Webstes ”Så många Mount Everest”, Karl-Erik Wikströms ”I skuggan” och Irmelin Sandman Lilius ”Vattentrappor under jorden”.
Den mest populära boken är skriven av den rikssvenska debutanten Karina Berg Johansson. Hennes bok ”Synvilla” valdes av över hälften av modersmålslärarna. ”Synvilla” är en psykologisk thriller om en skolklass på väg mot en katastrof. Hennes bok beskriver gruppdynamiken i tonårsgänget under en klassresa till Gotland.
Det är Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd som i samarbete med Förbundet Hem och Skola har stått för utskicket av över 1.400 böcker till högstadieskolorna. Syftet är att uppmuntra ungdomarnas läsande och erbjuda nya fräscha böcker för skolorna. q