DELA

Ingen jazzsommar utan HackeIngen sommar utan
Hacke Björksten
på Bastun. Årets konsertdatum är den 22 juli och saxofonisten kommer hit med bandet Three Generations. I det ingår Karl Olandersson, trumpet, Mathias Algotsson, piano, Arne Wilhelmsson bas, och Ronnie Gardiner, trummor.
– Det blir mainstream-jazz som det svänger mäktigt om, lovar Björksten.
Och det blir hans trettiosjunde sommarspelning på Bastun sedan 1972.s/s Sofia, en åländsk
vintertrafikpionjär
är temat för Ålands kulturstiftelses traditionella Ramsdahlsföreläsning, som i år hålls på torsdag, den 24 februari, klockan 18.30 i Ålands museum.
Sofia var den första vinterbåten på linjen Åbo-Mariehamn-Stockholm Fartyget var i åländsk ägo åren 1894-1904.
Föreläsare är diplomekonomen Per Gustavsson från Pargas som forskar om passagerartrafiken på Östersjön.Kenneth Bambergs
utställning ”Y”
på fotogalleriet Hippolyte i Helsingfors recenseras i Hufvudstadsbladet.
Motiven är nakna män i bastumiljö, och tuppar.
”Y” hänvisar enligt Bamberg dels till den manliga kromosomen och symboliskt ”till de slangbellor som jag som yngre riktade mot det mesta som rörde sig”.
– När jag idag ser på tuppar i tjocka skrudar minns jag hur jag såg upp till mina äldre bröder och hur liten jag ibland kunde känna mig i deras närvaro, skriver Bamberg i sin presentation.
Männens ”presumtiva virilitet tonar fram genom deras totala nakna närvaro i bilden, skriver Hufvudstadsbladets recensent Dan Sundell.
– Då det gäller manligheten tillför de inte heller något nytt utöver det man kan se. Manligheten döljer sig helt enkelt i förmågan att acceptera sin lott som man.
På Åland visades Bambergs konst senast på Kakelhallen 2009, på den tvådelade utställningen Consumed och Treasures om trafficking och porrtidningar.
I höst planeras en ny Bamberg-utställning på Ålands konstmuseum.