DELA

Ingen finlandssvensk i nya konstrådet

Finlands svenska författareförening förundrar sig över att det inte finns någon representant för det finlandssvenska konstfältet bland de nio medlemmarna i det nygrundade konstrådet. Enligt uppgift ska undervisnings- och kulturministeriets tjänstemannaberedning ha föreslagit att en finlandssvensk skulle ingå i rådet, men kulturminister Paavo Arhinmäki gick emot beredningens förslag och slopade den finlandssvenska representanten.
Konstrådets första mandatperiod sträcker sig ända till augusti 2016 och enligt författareföreningen innebär minister Arhinmäkis agerande ett dråpslag mot hela det finländska konstfältet med återverkningar i många år.
Finlandssvensk representation har alltid varit säkerställd inom alla nivåer av vår statliga konstförvaltning. Vi förutsätter att beslutet gällande Konstrådet inte innebär en ödesdiger kursändring, skriver författareföreningens ordförande Mikaela Strömberg i ett pressmeddelande.

Figaros bröllop
upphör efter 30 år

Den mest långlivade föreställningen på Finlands Nationalopera, Figaros bröllop, ges för sista gången i mars. Operan som regisserats av Jussi Tapola och iscensatts av Seppo Nurmimaa har gått i över 30 år och under årens lopp har det blivit 150 föreställningar, skriver FNB.
Den nuvarande produktionen av Figaros bröllop fick sin premiär i februari 1983. Då debuterade Karita Mattila på Nationaloperans scen i rollen som grevinnan. q

Sex skådespelare
får frimärken

Finlands skådespelarförbundet fyller hundra år i år och firar med sex frimärken, berättar FNB. Skådespelarna som blir frimärken är Ritva Valkama, Esko Salminen, Outi Mäenpää, Martti Suosalo, Krista Kosonen och Aku Hirviniemi.
Alla sex märken är fotografier av skådespelarna i diverse roller. De publiceras den 4 mars.

Sibeliusvals uruppfördes
i Storbritannien

Uruppförandet av en Sibeliusvals som nyligen hittats fick ett positivt mottagande i Storbritannien, säger Folke Gräsbeck som spelade stycket på piano. Sibelius dotterdotter Satu Jalas spelade violin.
Cirka hundra personer, ungefär hälften av dem finländare, hade samlats i en konsertsal i Brighton för att få höra kompositionen, skriver FNB.
– Det var en väldigt bra stämning. Publiken gillade den nya valsen riktigt mycket och förundrade sig över att den varit gömd så länge. En medlem ur Sibelius-sällskapet sade att den var ”wonderful”, säger Gräsbeck.
Valsen ”Andantino i D-dur” är cirka tre minuter lång och hittades nyligen i Harvarduniversitetets bibliotek i USA.
Till näst ska den uppföras i Finland, men tidpunkten är ännu oklar.