DELA

”Hör stormarnas sus” kallar



Anna-Liisa Lindeman den bok om Åland och Finland som nu kommit i svensk översättning av Marianne Saanila. Den finska versionen (Kauriin polku) gav Lindeman ur år 2005. ”Hör stormarnas sus” är en samling betraktelser och artiklar där författaren försöket tränga in i de myter om den andra parten som uppstått både på Åland och i Fastlandsfinland. Hon har samlat artiklar och insändare ur både åländska och fastländska tidningar som illustrerar mytbildningen.
I presentationen av boken skriver Lindeman bland annat: ”Kunskapen om Åland bland fastlandsfinnarna och kunskapen bland ålänningarna om Fastlandsfinland är ofta bristfällig. Det verkar som om bägge parter behöver mera information för att förstå varandra.”



Helena Forsgårds
bok ”Blommans
flickor” presenteras i en artikel på Hufvudstadsbladets dagsbokssida. I artikeln som ingick i måndagens tidning berättar Hbl-reportern Hedda Biström om innehållet i boken som handlar om om landskapshälsosystern Maj-Lis Blom och hennes verksamhet på Åland.



Andy Horners bok
”Åland i örn-
perspektiv” uppmärksammas i Borgåbladet. Håkan Eklund konstaterar att Horner är en duktig naturfotograf, något som framgått även i tidigare fotoböcker och kalendrar.
– Men det är först från sin upphöjda position i ett litet flygplan som han lyckas med att fånga den åländska landskapssjälen i hela sin präktighet, konstaterar Eklund..



Om gamla
båtmotorer
tillverkade i Jakobstad handlar en bok av Pehr-Johan ”Pelle” Lillkvist. I boken presenterar han uppgifter om ett femtontal båtmotorkonstruktörer och en hel mängd motormodeller med anknytning till sin hemstad. Tidsperioden är 1917-1959. Här finns såväl rena hembyggen som motorer tillverkade i längre serier under fabriksmässiga förhållanden. Bland rariteterna i boken finns till exempel en rotations – eller ringmotor – med sex kolvar, ett märkligt experiment från trettiotalet.
Den motorn finns, liksom många andra, numera i Jakobstads motormuseum som Lillkvist förestår.
För tjugo år sedan, sommaren 1990, höll Pelle Lillkvist – som kanske någon minns – också en utställning med såväl motorer som gamla motorcyklar i Ålandsparkens utställningsutrymmen i Mariehamn. Hans motormuseum är också specialiserat på gamla motorcyklar.