DELA

Gruppen Fork, som uppträdermed sin show i Alandicas auditorium på fredag kväll kl 19 använder rösten som instrument. Den finlandssvenska a cappella-gruppen bjuder på rockshower utan kompinstrument och kombinerar element ur olika konstformer: musik, dans, teater blandat med en hel del humor. Ljussättningen är ett viktig element. Fork består av Mia Hafrén, Jonte Ramsten, Kasper Ramström och Anna Asunta.
I Borgåbladet skrev Egil Green nyligen:
”Vi talar om en till pedanteriet gränsande finslipning, både vad tonrenheten, stämsången, scentekniken och koreografin beträffar, vilket i kombination med fyra otroligt begåvade musikartister blir en scenupplevelse där man med sången och enbart sången som arbetsredskap låter som en hel orkester.” o”Decembersånger”
är namnet på en
turné med Uno Svenningsson, Irma Schultz Keller och Staffan Hellstrand samt en orkester som kommer till Åland och Alandica den 18 december.
Uno Svenningsson började sin karriär på 80-talet med gruppen Fredá. Sin solokarriär inledde han med albumet ”Uno”, med klassikern ”Under Ytan”.
Irma Schultz Keller har haft listframgångar med ”Precis som du”, ”Stureplan” och ”Decembersnö” och också gjort filmroller. Tillsammans med Hellstrand medverkade hon i melodifestivalen 2007.
Staffan Hellstrand sammanknippas med melodiös rock.Han har fått Grammis för bästa manliga pop- rockartist och år 1993 för årets låt, ”Lilla fågel blå”.
De tre artisterna gör nu sin första gemensamma jul- och nyårsturné med både nya och gamla låtar, samt julmelodier .Biblioteksbilder
finns just nu
utställda i Jomala bibliotek. Det är foton som fotoklubben Obscura tagit till Ålands bibliotekskalender. Samtidigt hölls en tävling om bästa biblioteksbilderna. Prisutdelningen skedde på den åländska bokmässan och de vinnande bilderna togs av Roland Danielsson, Susann Grönlund, Isabella Myllykoski, Maria Palme, Lena Wilson-Laajali och Bertil Stenlund. Utställningen kan ses till den 3 december och flyttar därefter till Finströms bibliotek.
Jomala bibliotek efterlyser också julpynt för ett jultema i form av en ”julstuga” i december. Man hoppas att allmänheten skall bidra med pynt och har även manat skolbarnen att julpyssla i skolan och ta med pynt hemifrån. Pyntet skall var utställt över jul och nyår. Senast den 2 december vill man ha bidragen.