DELA

Gottfrid Marjanen

hoppas få kontakt med andra som mönstrade på ms Alca i Mariehamn sommaren 1958. Gottfrid Marjanen – som var lättmatros på Alca – håller på med en självbiografisk bok och säger till Nyan att han gärna skulle diskutera gamla minne med de andra som mönstrade på samtidigt.
– Många av oss var ålänningar.
Marjanen är född i Hammarland och uppvuxen i Finström. Efter tio år till sjöss blev han verksam som privatföretagare och sysslade med fartygsreparationer.
Man når honom på telefon: 0457-514 01 41.Sista anmälnings-
dag för Unga band
2010 närmar sig. Den 30 september skall anmälningarna vara inne.
– Maximalt 12 tävlande band får plats så det är först till kvarn som gäller, konstaterar Patrik Eriksson från arrangörerna i ett pressmeddelande.
Anmälningsblanketter finns på Tvärsan och Uncan samt på ungdomsbyråns hemsida, www.mariehamn.ax/ungdomsbyrån.
Årets Unga band genomförs på Idrottsgården i Mariehamn den 30. oktober. I tävlingen framför banden en cover-låt och en egen låt.Åländska artister
ger konsert till
förmån för översvämningsoffren i Pakistan i kväll, torsdag, kl 19 i S:t Görans kyrka i Mariehamn. Konserten – som tidigare presenterats i Nyan – bjuder på visor, jazz, klassiskt och pop, ”allt från Bach till blues”. Den frivilliga entrén på 15 euro går oavkortat till Pakistanhjälpen. Stefan Simonsen från Röda Korset berättar om läget i Pakistan.
Medverkande är bland andra Stephanie Jörgensen, Fredrik Erlandsson, Emmanuele Ferrari, Anna Rydén, Elisabet Ekman och Kurt Lindbom.En deckarskola
kör igång på
Axxell City i Helsingfors den 22-23 oktober. Den nya skrivarkursen riktar sig till den som vill träna sig i att skriva spänningsberättelser och testa sina texter på andra.
– Kursen ger inblickar i spänningslitteraturens vida fält. Deltagarnas egna texter är i fokus, skrivövningar och samtal om arbetsmetoder, berättartekniska, etiska och estetiska frågeställningar ingår också. Kursledare är Åsa Stenvall-Albjerg. Deckarförfattaren Marianne Peltomaa medverkar också..
Gruppen träffas fem gånger under läsåret.Mera information finns på www.axxell.fi/city. Man kan kontakta kursledaren, som noterar att man på tidigare skrivarkurser ibland haft en någon deltagare från Åland, via e-post: asa.stenvall-albjerg@axxell.fi