DELA

Göte Sundbergs bya bokom skeppsbyggeriet och sjöfarten i Skarpnåtö by i Hammarland i slutet av 1800-talet recenseras i det senaste numret av Svensk Sjöfarts Tidning. Pär-Henrik Sjöström berättar om boken och dess innehåll och konstaterar att författaren ”har forskat ingående i ämnet och trots att boken är faktaspäckad bjuder den på både medryckande och spännande läsning”.
Sjöström avslutar med att konstatera att mycket har förändrats inom sjöfarten under hundra år ”men i grund och botten handlar det om precis detsamma som idag – att bygga bra fartyg och operera dem så att de inbringar goda frakter. Denna konst har ålänningarna alltid behärskat.”Birger Normans
bok ”Ådalen 31”
från 1968 har nu kommit i en ny utgåva på det svenska förlaget Murbruk. Birger Normans bok blev när den utkom en storsäljare och bidrog till att händelserna i Ådalen den 14 maj 1931, då den svenska militären öppnade eld mot en demonstration och fem personer dog, återuppmärksammades. Boken beskrivs som ”ett mästerligt skrivet historiskt reportage och en modern klassiker”. Den har inte funnits i handeln på många år och det är därför Murbruk nu ut den igen. I nyutgåvan finns också nyskrivet extramaterial i form av intervjuer med tre ögonvittnen från Ådalen 1931.
Ådalshändelserna blev också en uppmärksammad film i Bo Widerbergs regi år 1969.”Gustaf Widén
skriver om
den finlandssvenska litteraturen under 2009 i det senaste numret av Nordisk Tidskrift. ”Prosaister trotsar språkliga hotbilder” är rubriken för Widéns breda genomgång av den finlandssvenska skönlitterära skörden under fjolåret. I numret presenteras också litteraturåret 2009 i det övriga Norden.Drömhem heter
en utställning som
öppnas i Finlands nationalmuseum i Helsingfors på fredag, den 12 november. Utställningen visar tretton dockskåp ur samlingarna i nationalmuseet. Skåpen omfattar en tidsrymd på cirka 150 år i dockskåpens historia, från mitten av 1800-talet till slutet av 1900-talet. I skåpen avspeglas förändringarna som skett i fråga om leksakernas historia, både tekniskt och inredningsmässigt Åtta andra miniatyrbyggnader i utställningen gör att synvinkeln också sträcker sig utanför interiörer ur dockskåpens värld, mot världen utanför fasaderna.
Utställningen pågår ända till den 6 november nästa år.