DELA

Goda recensioner för Häxhammaroperan

Operan Henrik och häxhammaren fick goda recensioner både i Åbo Underrättelser och Hufvudstadsbladet. De två huvudrollerna spelas av Dan Karlström och Théresè Karlsson.
ÅU skriver ”Karlströms stora sångroll bars upp av hans sonora och lyriska profilerade stämma, och den höll i alla lägen” och om Karlsson ”av två kärleksscener (—) är det den mot slutet som får varje hjärta att bulta häftigare”. Petter Andersson med Ålandsrötter hyllas särskilt som ”sceniskt begåvad” och ”sångbar myndighet och stora nyansliga utspel”.
HBL skriver att Karlström och Karlsson är ”utmärkta” och också HBL:s recensent menar att Andersson är trovärdig i sin roll.
Operan spelas ytterligare två gånger, 3.9. och 4.9.på Åbo slotts gård. qArabia-porslin
i Saltviks bibliotek

Anne Hjellström visar sin Arabia-samling av kannor och byttor 12 september – 6 oktober i Saltviks bibliotek.
Porslinet kommer från åren 1932-1949. q15-åring friad
i fildelningsmål

En 15-årig pojke från Göteborg, som misstänktes för brott mot upphovsrättslagen, friades på tisdagen av Göteborgs tingsrätt.
15-åringen polisanmäldes av sin egen skola, sedan det upptäckts att pojken laddat ner 24 filmer i en lånedator som han använde och delat med sig av materialet till tusentals användare.
Åklagaren Fredrik Ingblad kommer att överklaga.
– Jag kan inte göra något annat än att överklaga. Det är en absurd dom helt enkelt, säger han enligt FNB. qWasa Teater spelår
presenteras

På repertoaren 2011-2012 finns bland annat ”Pappa går i ide” av Anna Krogerus och ”Hemsång” av Erik Norberg fritt efter Lars Sund. Hemsång är den tredje och avslutande delen i berättelsen om människorna i Siklax. Urpremiär den 1.10 2011 stora scenen.
På studioscenen visas PLEPPO LIVE! av Ted Forsström och Kaj Korkea-aho med urpremiär den 22.10.
Dessutom sätter Wasa teater upp ”Kontrakt med Gud” av Mattias Andersson, ett idédrama om tro, moral och konsekvenserna av våra handlingar och ”Hundarnas Kalevala” av Mauri Kunnas. qSAOL ges
ut som app

Peter Englund, Akademiens ständige sekreterare avslöjar att SAOL, Svenska Akademins ordlista, ska ges ut som app i november, det vill säga som ett program för mobiltelefoner.
– Ett arbete pågår med detta just nu, säger Odd Zschiedrich med tillägget att planerna ska presenteras mer utförligt under Bokmässan i Göteborg, skriver TT Spektra. q