DELA

Gitarrvirtuos till musikinstitutet

Professorn i gitarr vid Prags musikakademi Stepan Rak gästar Ålands musikinstitut söndagen den 26 augusti klockan 14.
Stepan Rak räknas som en av världens främsta klassiska gitarrvirtuoser. Han har uppträtt och gett lektioner i mer än 70 länder. Rak har också komponerat musik för olika sättningar inklusive symfoniorkester men har alltid hållit sig främst till gitarren. Konserten är gratis.


Kärlek och
rock på ÅST
Åbo Svenska Teaters höstrepertoar kretsar kring kärlek i olika former. Höstens första premiär är den romantiska komedin Ett riktigt fynd, som även är höstens turnépjäs i regionen. Pjäsen, som är skriven av Liz Lochhead, har premiär på Studion 20 september.
Den legendariska rock- och kärleksmusikalen Hair har premiär 13 oktober på stora scenen, i regi av Georg Malvius. I musikalen medverkar över 20 musikalartister från hela Norden och studerande från den internationella musikteaterutbildningen IMTE.
Både Dramaten och Riksteatern gästspelar på ÅST under hösten, Dramaten med en hyllad version av Kristina Lugns pjäs Idlaflickorna och Riksteatern med kombinationsföreställningen Dödsdansen och Vi har det bra med texter av August Strindberg och Camilla Blomqvist.
Hösten avslutas med ett gästspel av Solbaletten, deras julklassiker Nötknäpparen fyller 10 år och firar jubileumsåret med en utvidgad version på ÅST:s Stora scen.


Bokkatalogen
söker böcker
Nu kan man anmäla böcker till årets upplaga av Bokkatalogen. Den presenterar aktuell finlandssvensk utgivning och alla som ger ut nya böcker under 2012 kan medverka. Böcker behöver inte vara tryckta när de anmäls. Även e-böcker tas med, liksom böcker från 2011 som inte ingick ifjol. Finlandssvenska tidskrifter presenteras också.
Bokkatalogen 2012 utkommer i november, har en upplaga på 125.000 exemplar och delas ut som bilaga till Hufvudstadsbladet och Österbottniska Posten. Den fås också från bibliotek, bokhandlar, Luckan med mera och publiceras på webben. Bokkatalogen utges av Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet.
Anmälan görs senast måndag 17.9. Information och anmälningsformulär fås på www.bokkatalogen.fi eller från telefon 040 8471794.