DELA

Gallen-Kallelas målning ”Allmogelif”såldes för 400.000 euro på den internationella höstauktionen på Bukowskis på onsdagskvällen. Målningen köptes av Gösta Serlachius konststiftelse i Mänttä. ”Allmogelif” återvänder nu till Finland efter drygt hundra år utomlands. Den köptes till sitt utropspris.
På samma auktion såldes Helene Schjerfbecks ”Flickprofil med svanhals” för 265.000 euro.Erik Granvik, 93,
är aktuell med en
ny diktsamling. Det är Scriptum i Vasa som nu ger ut ”Förrivärlden”, en samling dikter med ”minnesbilder, präglade av stor detaljskärpa”. Erik Granvik målar upp förflutna landskap och människoöden.
– Kunskap och livserfarenhet gör att han kan avläsa och tyda alla lämningar och tecken som finns idag i avfolkade byar och i det igenvuxna landskapet, skriver förlaget i sin presentation av boken.
Erik Granvik är född i Terjärv men sedan länge bosatt i Jakobstad. Han har sedan debuten 1970 gett ut tretton diktsamlingar och två prosaböcker.Finlands
Nationalopera
som fyller 100 år satsar på unga och har bjudit in 7.000 tonåringar i grundskolans klass 7 som får gå gratis på opera under jubileumsåret Det är ett projekt som möjliggjorts med hjälp av stöd från Finska kulturfonden. Hela 405 skolor och över 17.000 ungdomar anmälde intresse men alla kan man inte ta emot. Nu har man valt ut 177 skolor runt om i landet. Målsättningen var att hela landet skulle täckas så jämlikt som möjligt. På listan finns en handfull finlandssvenska skolor, dock ingen från Åland.
Tre föreställningar av den nya operan ”Robin Hood” och en föreställning av ”Barberaren i Sevilla” är reserverade endast för skolelever. Därtill har särskilda skolelevskvoter reserverats för föreställningarna av ”Trollflöjten”, ”Pappas flicka”, ”La Cenerentola”, ”Il trittico”, ”Rhenguldet” och ”Boris Godunov”, meddelar operan. o