DELA

Fulltecknat på filmkurs

”Tjejerna tar över Film-Åland”, meddelar Per-Ove Högnäs i Filmfestivalen Vera som inleds på onsdag. Det han syftar på är att de åtta åländska platserna på medieverkstaden nu är fulltecknade och sju av de åtta är flickor.
Sammanlagt femtio ungdomar från Sverige, Finland och Åland deltar i Medieverkstan under Vera filmfestival. Kursen ordnas av Axxell City i Helsingfors och Jakobsbergs folkhögskola i Sverige i samarbete med filmfestivalen.
Medieverkstan hålls på Hotell Savoy. Den startar på onsdag och pågår fram till lördag. Under fyra intensiva dagar produceras reportage i text, bild och video och slutresultaten visas på Bio Savoy under lördagen.

En kurs i medeltida sång
med Marja Korkala arrangeras i S:ta Anna kyrka på Kumlinge den 13-15 april. Kursen, ”workshopen”, arrangeras av Brändö-Kumlinge församling. Den omfattar sång från det sjunde till fjortonde seklet och deltagarna får, enligt förhandsinformationen, lära sig sjunga till S:ta Anna, helgonet som Kumlinge Kyrka är helgad åt, ”såväl som psalmer för vår skapelse – vår ömtåliga natur – till ära”.
Kursen är öppen för alla deltagare, och inga speciella kunskaper krävs. Nivån på undervisningen anpassas efter deltagarna.
Marja Korkala är musiker, musikforskare och pedagog. Hon har studerat teologi och gregoriansk sång i Oxford, Limerick och Paris. Hon håller musikvetenskapliga seminarier, leder körer och driver projekt i ekumeniskt och interreligiöst syfte.
Korkala kommer från skärgården i västra Finlands kust, där hon också ofta ger workshops och seminarier i medeltida svensk helig sång – en muntlig tradition som för närvarande nästan har försvunnit.

En glittrig version av Tjechovs ”Måsen”
får snart sin premiär på Uppsala stadsteater.
Efter publiksuccén ”Hjärterhus” återvänder regissören Sunil Munshi och kostymören Camilla Thulin till Uppsala. Den här gången är det Tjechovs klassiker Måsen och kärleken i alla dess former som står i fokus.
– Ackompanjerad av en känsloorkester på högvarv möter du divan Arkadina (Monica Stenbeck), hennes älskare, författaren Trigorin (Rafael Edholm), sonen Konstantin (Mathias Olsson), som blir så galen av sin kärlek till Nina (Miriam Forsberg) att han börjar skjuta måsar, skriver teatern om föreställningen.
Premiär blir det den 24 mars.