DELA

Fransk opera på påsklördagen

Påsklördagen, den 7 april kl.19.00, kan man se och höra operan Manon av fransmannen Jules Massenet i Mariehamns stadshus. Föreställningen sänds direkt från Metropolitan i New York.
Jules Massenet (1842 -1912) var en uppskattad och framgångsrik operakompositör, särskilt i Paris under slutet av 1800-talet. Hans musik kan sägas vara en blandning av lyrisk charm och dramatisk glöd med stark scenisk attraktion. Massenet komponerade över tjugo operor av vilka de flesta fallit i glömska. Undantaget är operan Manon Lescaut som hade premiär år 1884. Operan fick ett strålande mottagande och sattes genast upp på en rad operascener.
Temat är den stora kärleken som får Manon att trotsa alla de normer och konvenanser som begränsade kvinnors möjligheter att leva ett fritt och självständigt liv under hela 1800- och tidigt 1900-tal . Samma ämne återfinns inom många genrer vid denna tidpunkt. Manon Lescaut hör till denna skara fribryterskor som inte ostraffad väljer passionen och sitt eget liv.
Den ryska sopranen Anna Netrebko sjunger rollen som Manon i Metropolitans uppsättning som regisserats av Laurent Pelly. Netrebko är just nu en av de mest eftertraktade operasångerskorna. Hon har gjort kometkarriär sedan debuten mitten på 2000-talet. Hon har stor dramatisk talang, stark scenutstrålning och en röst med stort register. Hennes motsångare är tenoren Piotr Beczala som gjorde sin metdebut 2006 som hertigen i Rigoletto.


Akvarellkursen ställer ut
Medis akvarellkurs i Godby visar sina alster i en utställning i Finströms bibliotek, som pågår till den 30 april.
Kursdeltagarna/utställarna är följande: Sara Eriksson, Lena Borg-Salmi, Anneli Liljeroos, Ulla-Britta Martelin, Ann-Louise Pellas, Birgitta Rosenberg, Margit Sundström och Sirpa Zetterman.
Kursledare har varit Isa Hällström.