DELA

Farsen En fru för mycket

spelas av Sunds Ungdomsförening i samarbete med Norra Ålands Dårskapare (NÅD). Premiär blir det på Klippan med premiär 26 mars.



Ungdomsmusikalen
Chans söker

hugade ungdomar till audition i Mariehamn. Alla som är födda 1992-95 är välkomna att söka som artist eller som backstage. Det gäller till exempel skådespelare, dansare, sångare och musiker. Också ungdomar som vill söka som reporter, planera scenografi, ljus & ljud, dräktdesign, maskering skall anmäla sitt intresse senast 14 februari.
Så här står det i pressmeddelandet om vem som kan söka:
”ARTIST, du deltar som skådespelare, sångare, dansare, musiker eller som en kombination av dessa. Du får chansen att jobba med nyskriven text och musik och följa med hur de blir levande på scenen. Du får utmana och bredda dina färdigheter och ditt fysiska uttryck samt arbeta med proffs, stå på scen och lära dej att samarbeta i en stor ensemble. Anmäl dig till audition via vår hemsida chans.fi innan 14.1.2011.
BACKSTAGE, du deltar i planerandet av produktionen. I ledning av proffs planerar och förverkligar du antingen scenografi, dräkter, maskering eller ljus & ljud. Vi tar med endast två stycken ungdomar per yrke, vilket betyder att de som kommer med har ett stort inflytande på produktionen.
Nytt för denna gång är att vi också tar med ett reporterteam, bestående av fyra stycken ungdomar. De skriver, fotograferar och filmar projektets utveckling och har kontakt med TV, radio och tidningar. Kolla in Backstage förhandsuppgifterna på vår hemsida chans.fi, skicka in dem innan 14.1.2011.
Under fyra stycken Chansläger träffas Artisterna, Backstage och Produktionsteamet. Tillsammans repeterar och planerar vi föreställningen. I samband med det sista lägret har vi premiär på Åland. Under veckosluten på hösten turnerar vi på fastlandet.”
Audition blir det 14.2 kli 17.00 i Övernäs högstadieskola.



David Batra
kommer till

Alandica 3 maj med föreställningen ”Det här var ju tråkigt – en standup-show och några lappar”.
I pressmeddelandet står det så här: ”Efter succén med scenversionen av Kvarteret Skatan, som gått för utsålda hus i Stockholm det senaste året, har David känt en otrolig lust att göra något på egen hand.
– Jag har länge haft en dröm om att ta mig tiden att göra en enmansföreställning helt efter eget huvud, utan att behöva kompromissa. Nu är det äntligen dags, säger David.”
David Batra är populär ståuppkomiker och medverkar regelbundet i Parlamentet i TV4 och På minuten i Sveriges Radio. Batra har dessutom sommarpratat i Sveriges Radio och skrivit tre böcker, däribland två böcker om lappar; “Den som inte tar bort luddet ska dö”, som hittills sålts i över 200.000 exemplar, och uppföljaren “Det här var ju tråkigt.” som kommer ut i oktober.



Island i före-
läsningar och

filmvisning blir det i Nordens instiuts regi under vårvintern. Värd för temadagarna är Nils-Erik Eklund, Islands konsul på Åland.
Temadagarna inleds med en föreläsning om Island idag. Islands ambassadör i Finland, Elin Flygenring berättar om sitt hemland tisdagen den 15 februari på kvällen (Alandica).
Dagen efter, onsdagen den 16.2, visar vi filmen Dreamland i NIPÅs lokaler. På grund av begränsat antal platser skall intresserade förhandsanmäla sig till Harriet Lundell på NIPÅ. Om efterfrågan är stor ordnas flera visningar.
Tisdagen den 1.3 kan man höra vulkanolog Rikke Pedersen från Nordvulk på Island berätta om de livskraftiga vulkanerna på Island. Föreläsningen är i NIPÅS lokaler på kvällen.
Tisdagen den 8.3 i Alandica, presenterar Einar Már Gudmundsson sin bok Hvidbogen Krisen på Island. Författaren axlade tidigt rollen som folktribun i de spontana protesterna mot den förda politiken på Island. Han fick Nordiska rådets litteraturpris 1995 för boken Universums änglar.
Samtliga tillfällen är kl 19, fri entré.



Stolen Lilla Åland
valdes till

Årets Carl Malmsten-möbel. Det är 70 år sedan Carl Malmsten (1888-1972) färdigställde sitt första exemplar av Lilla Åland. Pinnstolen Lilla Åland är, skriver man i pressmeddelandet, ett strålande exempel på Carl Malmstens formgivning för serietillverkning. Själva konstruktionen för hopsättning av en pinnstol är mer än tretusen år gammal. Carl fann sin inspirationskälla1939 i en sakristia i Finströms kyrka på Åland där det än i dag står tre bysnickrade exemplar.