DELA

Extra föreställning av Queen-konsert

Biljettförsäljningen för Ålands projektkörs storsatsning ”A Tribute to Queen” har fått en rejäl rivstart. Hela föreställningen 14 april i Alandica är helt slutsåld trots att ingen annonsering påbörjats. Man har nu lagt en extra föreställning söndag eftermiddag den 15 april, sägs i ett pressmeddelande.
– Jag är helt mållös, säger Johanna Grüssner, dirigent och producent för konserten.
Projektet är ett samarbete med orkester och dansare från ”We Will Rock You” i Stockholm, åländska solister samt vänkören Tonfallet från Jakobstad. Den 20 april hålls konsert i Kristinestad och 21 april i Jakobstad. Då med bland andra solisten Geir Rönning.


Operafestivalen i Nyslott firar

sitt 100-årsjubileum med sitt dyraste festivalprogram någonsin. Budgeten för nästa sommar går på över nio miljoner euro, jämfört med åtta miljoner i fjol, skriver FNB.
Det höga priset beror bland annat på att sju operor står på programmet. Två av dem är urpremiärer: Kimmo Hakolas ”La Fenice” och operan ”Free Will”, som producerats av en internet-gemenskap och uppförs bara en gång.
Förutom de nya verken uppförs också tre av operapublikens största favoriter genom tiderna: Mozarts ”Trollflöjten”, Wagners ”Den flygande holländaren” och Verdis ”Aida”.
En operakonsert med cellogruppen Apocalyptica ges också på Olofsborg.


Vad gör du på lillajul och första advent?
Den frågan ställer Österbottens traditionsarkiv.
Man kan gå in på webben och berätta för arkivet om glögg, ljusstakar, adventsmusik, lillajulgranar eller annat som du kanske förknippar med lillajulshelgen. Är det en familjehögtid eller det veckoslut då du hänger upp dina julgardiner?
Traditionsarkivets webbfrågelista handlar också om ljusprydnader, ljusslingor, ljusstakar och adventsstjärnor, med mera.
Frågelistan finns på adressen http://www.sls.fi/ota fram till den 21december. Du kan också få frågelistan hemskickad per post. Bland dem som svarat utlottas bokpriser.


Nationalmusei Vänner firar
sitt hundraårsjubileum och startade tidigare i år en jubileumsinsamling. Totalt samlades 10,66 miljoner kronor in till den gåva som överlämnades till Nationalmuseet i Stockholm den 21 november. Gåvan var en en målning av den flamländske konstnären Nicolas Régnier.
Själva insamlingen gav 5,33 miljoner kronor men totalsumman blev 10,66 miljoner kronor eftersom Nationalmusei Vänners styrelse beslutade sig för att skänka lika mycket.