DELA

Experimentell konst intar Mariehamn

I slutet på maj blir det performancefestival på Åland. Då får ålänningarna bekanta sig med experimentell konst.
Evenemanget går under namnet Diverse Universe Performancefestival och på schemat står en kväll med performanceuppträdanden på Pub Bastun och en två dagars printmaking workshop i konstgrafik och olika trycktekniker.

Printmaking workshop ordnas både i centrum av staden, på Emmaus gård, och på Kulturfabriken. Konstevenemanget är en del av Non Gratas Diverse Universe Nomadic performance festival 2015 turnering i Europa, vars mening är att skapa ett bredare nätverk inom performancekonsten och att föra experimentell konst, nonkonformism, och kreativitet in i samtidskonsten.

Projektet organiseras i samarbete med Kakelhallens arbetsgrupp och konstnärsgruppen Non Grata från Estland, Kulturfabriken i Mariehamn och Emmaus Åland. Projektet stöds av Svenska kulturfonden och Kulturkontakt Nord.

– Vi vill med detta konstevenemang föra performancekonsten och konstgrafiken närmare ålänningarna, och skapa nya kontakter mellan såväl åländska konstnärer och utländska konstnärer som professionella konstnärer och mariehamnsbor, ålänningar och andra gäster, skriver Kulturfabriken i ett pressmeddelande.

Festivalen äger rum den 30-31 maj.