DELA

Ett skilt bolag försvenska Ylelåter inte som någon bra idé, säger Tom Moring, professor i journalistik, vid Svenska social- och kommunalhögskolan, enligt FNB-SPT.
Det var i Samlingspartiets språkrör Nykypäivä och Verkkouutiset som Yles styrelseordförande Kari Neilimo i fredags föreslog att Yle ska delas upp i flera separata bolag där svenska Yle Ab kunde vara ett.
– Svenska Yle är en del av Yles kärnverksamhet. Det vore viktigare att bolagisera de verksamhetsområden där Yle konkurrerar med den privata mediesektorn, säger Tom Moring.
– Den svenska verksamheten som en del av Yles public service är lagstadgad och ska ske på lika villkor som den finska. Hur görs det här om Svenska Yle blir en separat enhet, frågar Moring.Inspelningen av
Mannerheim-
filmen skjuts upp på grund av brist på medel.Producenten Markus Selin har visserligen lyckats teckna kontrakt som tryggar finansieringen på 12,7 miljoner euro men problemet är att pengarna i första hand behövs då filmen spelas in, inte när den väl blivit klar så som man kommit överens om med många av finansiärerna.
Selin tror ändå att filmen får sin premiär som planerat i november nästa år. Det är Renny Harlin som regisserar.Statens konst-
museer kan fira

20 år-årsjubileum den 1 september. Statens konstmuseer – Konstmuseet Ateneum, Museet för nutidskonst Kiasma samt Konstmuseet Sinebrychoff – firar bemärkelsedagen tillsammans med sin publik och erbjuder fritt inträde mellan den 31 augusti och 5 september, meddelar konstmuseets informationschef Anna-Maria Wiljanen.En utställning
med verka av Miró
visas på våren på Emma, museet för modern konst i Esbo. Utställningen, som visas mellan den 4 mars och 12 juni 2011, fokuserar mest på Mirós skulpturer men med finns även målningar, teckningar och grafik, skriver FNB.
Joan Miró (1893–1983) var en av det förra århundradets mest ljusstarka och produktiva konstnärer, vid sidan av Pablo Picasso. Miró vägrade att säga sig representera någon kategori av konst. Han var en mångsidig konstnär: konstmålare, grafiker, skulptör, keramiker och textilkonstnär.
I Mirós konst framträder ofta djur, växter, insekter, mäns och kvinnors könsorgan samt stjärnor och kometer. Hans motto var att konsten görs av människor för människor.