DELA

Erland Josephson

har avlidit. Skådespelaren, författaren och förre Dramatenchefen gick bort natten till söndagen.
Erland Josephson, som var född den 15 juni 1923, inledde sin skådespelarbana vid Helsingborgs stadsteater där Ingmar Bergman var chef. Han fortsatte sedan till Göteborgs stadsteater och kom till Dramaten 1956. På Dramaten gjorde han mer än sextio roller. Bland uppsättningarna kan nämnas ”Köpmannen i Venedig”, ”Vildanden”, ”Ett dockhem”, ”Backanterna” och ”Maria Stuart”, i regi av Ingmar Bergman. Den sista uppsättning han medverkade i var ”Sultanens hemlighet” 2005.
Erland Josephson medverkade också i ett stort antal filmer, däribland Bergmans ”Viskningar och rop” och ”Fanny och Alexander”.
I TV medverkade han bland annat i ”Scener ur ett äktenskap” och Saraband, även dessa i regi av Ingmar Bergman.
Han gav även ut en rad romaner och självbiografiska böcker, två diktsamlingar samt skrivit ca fyrtio pjäser för scen, radio och TV.

Den stora finlandssvenska
sång- och musikfesten 2016 hålls i Karleby i Österbotten. Datum är nu fastslaget till den 10-12 juni 2016. Den i ordningen 24 sång- och musikfesten beräknas samla 3.000-4.000 finlandssvenska deltagare från alla delar av Svenskfinland. Man väntar en publik på totalt 10.000 personer till de olika konserterna och evenemangen.
Den finlandssvenska sångfesttraditionen har gamla anor, den första sångfesten arrangerades redan 1891 i Ekenäs. Senast hölls sångfesten i Åbo år 2011. I Karleby samlades man också 1976 På Åland hölls festen senast 1996.

”Pleppo Live” får större scen
i april. Wasa Teaters publiksuccé ”Pleppo Live! – Välkomna till mommos!” flyttar då från studioscenen till teaterns stora scen. Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos humorkavalkad var utsåld under hela hösten och när man satte in föreställningar ända till maj blev också de snabbt fullbokade. Därför har teatern nu beslutat flytta föreställningen till teaterns stora scen.
– Pleppo har tagit oss alla med storm. På grund av den enorma efterfrågan och det stora antalet som ännu inte fått se föreställningen flyttar vi Pleppo till stora scenen, säger teaterchefen Ann-Luise Bertell som i ett pressmeddelande beskriver ”Pleppo Live” som årets teaterhändelse.
Nypremiär på stora scenen blir det onsdagen den 11 april.