DELA

Erik Hemming inleder vårensprogram i serien ”Kultur på dagtid” i Mariehamn med att på kvällstid hålla ett föredrag i Mariehamns stadsbibliotek.
I kväll, måndag, kl 19 föreläser Erik Hemming under rubriken ”Att kommunicera med olika kulturell bakgrund”. Vad händer med kommunikationen när avsändare och mottagare kommer från olika kulturer? Hur känns det? Vad händer under ytan? Hur kan man träna interkulturell kompetens?
– Vårens programserie bjuder på ett blandat innehåll; författarmöte, mångkultur, musik, pyssel med mera, skriver kultursekreterare Lars Midbjer i ett pressmeddelande.Kjell Ekströms
bok om Victor

Westerholm, Åbokonstnären och grundaren av Önningebykolonin på Åland, uppmärksammas i Åbo Underrättelser av Bror Rönnholm. Boken utkom i höstas i Svenska folkskolans vänners nya skriftserie om finlandssvenska kulturpersonligheter.
Rönnholm skriver bland annat att Ekströms biografi är rikt illustrerad ”med många både större och mindre konstbilder i bra kontakt med texten.”
Recensenten noterar att det längsta stoppet sker vid Westerholms etablering i Åland och konstnärskolonins framväxt:
– Sådana tyngdspunktsval kan förstås alltid diskuteras, skriver Rönnholm som för egen del gärna hade läst mera om Westerholms studietid i Tyskland och hans roll inom Åbos konstliv.
Han avslutar dock recensionen med konstaterandet att ”Det är en på det hela taget välbalanserad och välfungerande livshistoria som Ekström sorterat fram”.Ungdomsverk
av Axel Gallén
är temat för den första utställningen under jubileumsåret för Gallen-Kallelas museum i Esbo. Museet fyller i år 50, skriver FNB.
Utställningen om den unge Axel Gallén är öppen den 21 januari–8 maj. Många av de utställda verken är rariteter inlånade ur olika privata samlingar.
Utställningarna under jubileumsåret tar upp olika sidor av Gallen-Kallelas produktion. De visar hans utveckling från ung rebell till den moderna atmosfären på 1910-talet.Åbo konstmuseum
inleder året med
utställningen ”Otto Mäkilä – En röd orolig gnista”, som bjuder på omfattande presentation av Otto Mäkiläs (1904–1955) produktion. Mäkilä hörde till Finlands främsta modernister, och på utställningen finns alla de av hans verk som blev verkliga ikoner.