DELA

En utställning om kvänernai Nordnorge öppnas i Nordens instituts Galleri Norden på tisdag kväll kl 18 Det är en fotoutställning och fotografen Sonja Siltala kommer själv till vernissagen. Utställningen är den fjärde i serien om minoriteter i Norden. Tidigare i år har Nordens institut lyft fram samerna, Finnskogens folk och resandefolket. Utställningen består av ett axplock av Sonja Siltalas fotografier. Utställningen kan ses på Nordens institut vid Köpmansgatan i Mariehamn på dagtid till den 26 november. oEtt sällsynt
barockrequiem
kommer att framföras i Åbo på alla helgons dag, den 6 november kl 21. Det är Kungsvägens musiker som med en barockorkester och kör, framför den italienske tonsättaren Benedetto Marcellos venetianska själamässa i Åbo domkyrka. Verket framförs för första gången i Finland – och troligen även för första gången utanför Italien.
Kompositionen kan klassas som en raritet, inte minst eftersom dess notmaterial länge var försvunnet efter kompositörens död. Även i Italien återuppfördes requiemet först 1996, efter ett uppehåll på över 200 år.
Verket är komponerat för dubbelkör, solister, orkester och ett stort continuo och det baserar på Marcellos handskrifter som finns bevarade i Berlin, London, Bologna och Assisi. I Åbo framförs verket på tidstrogna instrument under ledning av Kungsvägens musikers konstnärliga ledare, Markus Yli-Jokipii.Nomineringarna
för Solveigpriset
är ganska många i år. När anmälningstiden gick ut på torsdagen hade Teaterföreningen fått in mellan 15 och 20 nomineringar, berättar föreningens ordförande Maria Mäntylä.
Som Nyan tidigare berättat håller föreningen ingen stor Solveiggala i år utan en minigala i samband med teaterföreningens kommande premiär.
Då delar föreningen också ut lilla Solveigpriset till en ung teateraktivist.Fredagens konsert
i Jomala kyrka
lockade ett 70 – tal åhörare. Medverkade gjorde Ålands musikinstituts kammarorkester, en sånggrupp från Bel Canto, flera sångsolister och Kjell Frisk på klarinett. Kaj-Gustav Sandholm ackompanjerade på piano och orgel.
Intäkterna från konserten går till utgifter i samband med läggningen av pärttaket på Sjöfararkapellet.