DELA

En tävling om nya barnböcker

har utlysts av förlaget Fontana Media. Temat är ”En dörr på glänt”.
– Vi söker en bok för barn i läsåldern. Boken kan lika gärna vara en berättelse som en faktabok. Texten kan till exempel förmedla tankar om tolerans, empati och respekt för det som är annorlunda. Det kan också vara en text som innehåller glädje, nyfikenhet och hemlighetsfulla händelser, skriver förlaget i ett pressmeddelande.
Tävlingstiden pågår till den 11 januari 2013, med prisutdelning våren 2013. Prissumman är 3.000 euro samt sedvanlig royalty för publicering. Juryn består av forskaren och barnbokskritikern Mia Österlund, utgivningschefen Pian Wistbacka och förlagsredaktören Barbara Huldén. Bidrag inlämnas anonymt med författarens namn och kontaktuppgifter bifogade i ett separat, slutet kuvert.
Bidraget får inte tidigare vara utgivet på något språk. Den som skriver skall vara finländsk medborgare och skriva på svenska.
Adressen är: Fontana Media, Sandvikskajen 13, 00180 Helsingfors. Märk försändelsen ”En dörr på glänt”.

Föredraget med Göte Sundberg,
i dag den 21 februari, på Mariehamns födelsedag har blivit inställd på grund av sjukdom. Födelsedagsprogrammet på stadsbiblioteket består nu av filmvisning kl 12, 15 och 18. Det är Kalle Wetterströms film ”Från by till stad” som visas. Kl. 12 serveras kaffe med fastlagsbulle, så långt bullarna förslår, meddelar bibliotekschef Eva Gustavsson-Lindvall.

Helene Schjerfbeck uppmärksammas
under året eftersom det gått 150 år sedan konstnärinnan föddes. Jubileumsårets första utställning fokuserar på det andliga i hennes konst. Utställningen öppnas på skottdagen i Villa Gyllenberg på Granö i Helsingfors. Utställningen lyfter fram kommerserådet Ane Gyllenbergs (1891-1977) intresse för det andliga, och avspeglar hans ställning som konstsamlare och beundrare av Helene Schjerfbecks konst. Programmet i anslutning till utställningen omfattar bland annat en serie konserter i samarbete med Kuhmo kammarmusikfestival.

Höjdpunkterna under kultur-
huvudstadsåret 2011 presenteras nu i en fotoutställning i galleriet Accademia dell’Arte vid Västra strandgatan i Åbo. Ett bildverk med namnet Flashback utkommer samtidigt.
Kulturen i bilder öppnas i dag, 21 februari. Det är fritt inträde till utställningen.
Under våren kommer utställningen att turnera runt om i Finland och skall också besöka Bryssel.
Kulturhuvudstadsåret omfattade över 5.000 evenemang i Åbo med omnejd.