DELA

En öppen skrivtävling

arrangeras av Finlands äldsta synskadeorganisation De blindas vänner, som fyller 125 år den 29 januari 2012. Till jubileumsårets ära vill föreningen höra berättelser om dess betydelse av dem, som berörts av verksamheten under årens lopp. Tävlingen har två serier: tävlingsserie och öppen serie. Pris på 500, 300 och 200 euro utlovas. Författaren Märtha Tikkanen utser vinnaren. Närmare information finns på adressen http://www.syry.fi.

Riddarverkstad för barn och familjer
kan den som besöker Helsingfors ta del av på Nationalmuseet. I verkstaden kan man fördjupa sig i riddarnas och slottens värld. Riddarverkstaden är främst riktad till barn mellan sju och tolv år. Riddarverkstaden är öppen till och med den 29 januari 2012, på tisdagar kl. 11-20 och onsdag-söndag kl. 11-18, mån stängt. Gratis entré för den som är under 18 år.
Riddarverkstaden ansluter sig till utställningen ”Trogna vänner – Kungliga hästar och hundar” som nyligen öppnats i museet och som handlar om hästar och hundar som tillhört Sveriges kungar, drottningar, prinsar och prinsessor. Utställningen och som även den pågår till den 29 januari.
Nationalmuseet ställer just nu också ut dockskåp under 150 år. ”Drömhem i en utställning som pågår till den 6 november.
Mellan den 17 juni och 18 september visas utställningen ”Bilder på berget – fotografier av förhistoriska hällmålningar”.

”Fanny och Alexander” ges på Dramaten
i Stockholm nästa år. Ingmar Bergmans flerfaldigt Oscarsbelönade långfilm och tv-serie Fanny och Alexander blir nu pjäs på Dramatens stora scen. Regisserar gör Stefan Larsson som har en rad Dramatensuccér i ryggen.
– Det skall bli en galenskapens föreställning, en lovsång till berättandet och kärleken, säger regissören i ett pressmeddelande från teatern.
Namnkunniga skådespelare som bland andra Marie Göranzon och Jan Malmsjö finns med på rollistan.Några finska program-
broschyrer har av misstag kommit med i kulturföreningen Katrinas utskick inför kammarmusikveckan i augusti berättar Gunnel Ekelund i föreningen.
– Om någon fått en finsk i stället för den svenska går det bra att få en ny skickad om man meddelar till Katrina på mail info@katrina.ax eller tel 12 177 eller 040 164 93 10, skriver Gunnel Ekelund och beklagar misstaget.