DELA

En kurs i glasfusing arrangeras.

Kursen arrangeras av Ålands slöjd och konsthanverks regi 19 och 24 mars klockan 11-15 respektive 18-20.
– Med glasfusing kan du smälta samman olikfärgade glas och metaller till effektfulla och personliga saker, till exempel smycken. Fusing kommer från engelskan fuse som betyder smälta ihop. Det är just det glasfusing handlar om – kantiga, hårda och färgade glas som smälts ihop till mjuka, vackra, unika skapelser. Du skär glas, sätter ihop det som du vill ha det och sen smälts allt ihop i ugnen på över 800 grader. På den andra träffen efterbehandlar du dina saker, limmar till exempel dit silver eller annat, monter smycket eller sätter på ramar om det är en tavla, skriver man i pressmeddelandet.
Kursen hålls i föreningens lokaler på Fabriksgatan 4 i Mariehamn
Deltagaravgiften är 20 euro för medlemmar och 25 euro för icke medlemmar.
Materialkostnad tillkommer och betalas direkt till kursledaren.
Anmäl dej senast torsdagen den 17 mars med a nmälningsformuläret på hemsidan eller e-posta eller ring kontoret. qÅlands konstförening
har börjat med ateljé-

besök igen. Det beskrivs som ett sätt att gynna såväl föreningens skickliga konstnärer som alla dess medlemmar.
Besöken inleddes med ett besök hos grafikern Nanna Sjöström.
– Först träffades vi i hennes grafik-verkstad och fick info om hennes arbete, sedan fortsatte besökarna till hennes ateljé där vi njöt av snittar, vin och konst, konst, konst. Vi blev alla imponerade av kreativiteten som sannerligen flödar hos Nanna, skriver föreningen i ett pressmeddelande.
Nästa ateljé-besök blir i slutet av april/början på maj hos Keathy Eriksson-Jourdan.
Besöken är gratis för Ålands konstförenings medlemmar. qÅrets musikfestspel
i Åbo blir

rekordstort. Den två veckor långa festivalen bjuder för första gången på över 50 konserter och evenemang. Tema för årets festival, som tjuvstartar med en skärgårdskonsert på Kökar den 16 juli, är ljuset, skuggan och mörkret.
Det temat kommer bra fram i den unika konserten Sömnlös natt som ges i grottgångarna under Åbo.
– Det är grottor som man annars får besöka bara om någonting smäller, säger festivalens konstnärlige ledare Topi Lehtipuu.
Konserten ges i så mycket mörker som säkerhetsbestämmelserna bara tillåter den 16 augusti. Följande morgon en kvart i sex blir det en helt annan stämning med musik vid soluppgången på Samppalinna simstadion.
– Då solen går upp hörs musik från hoppställningarna. Vi hoppas publiken tar med sig baddräkt och hoppar i bassängen, säger Lehtipuu.
Festivalen öppnas den 5 augusti, skriver FNB. q