DELA

En film om marskalk Mannerheim

visas i dag, fredag, kl. 13 i Ålands museums filmsal. Bakom arrangemanget står krigsveteranerna på Åland. Allmänheten är varmt välkommen med på visningen.
Ann-Gerd Steinby i veteranföreningens styrelse berättar att den film som skall visas är gjord av den svenske filmaren Hans Barnekow.
Filmen, som tidigare visats på tv, är i två delar. Den första som är omkring 50 minuter lång handlar om Mannerheims barndom och uppväxt, om hans beromda ritt genom Asien och hans tid som officer i den ryska kejserliga armén. Den andra delen som är något längre handlar om Mannerheims återkoms till Finland och han insats som överbefälhavare under vinter- och fortsättningskriget.
I pausen mellan filmerna bjuder veteranföreningen på kaffe.Målningar av
Hugo Backmansson
visas i en utställning på Amos Anderssons konstmuseum i Helsingfors som öppnas i dag, fredag, den 22 oktober. ”Hugo Backmansson, konstnär, officer och äventyrare är titeln på utställningen som pågår till den 10 januari.
Hugo Backmansson (1860–1953) var en sann äventyrare och kosmopolit. Han rörde sig såväl i de kejserliga palatsen i S:t Petersburg som bland sårade vid fronten och reste ofta till det soldränkta Marocko.
Ett hundrafyrtiotal oljemålningar, gouacher och akvareller visas nu. I bottenvåningen presenteras Hugo Backmanssons militära och nordafrikanska motiv. Utställningen fortsätter i tredje våningen med porträtt och landskap. I museets andra våning visas ett bildreportage om konstnärens innehållsrika liv.Audrey Hepburn
växer i värde
som frimärksmotiv. Ett frimärksark med bilder på filmstjärnan klubbades för ett ansenligt belopp på en frimärksauktion i Berlin nyligen. Arket som omfattar tio frimärken såldes för 430.000 euro, skriver FNB-Reuters.
Det tyska postverket tryckte år 2001 ursprungligen 14 miljoner frimärken som visade en rökande Audrey Hepburn. Nästan alla frimärken förintades dock sedan Hepburns barn hade klagat över att bilden hade använts utan lov.
Audrey Hepburn (1929–1993) var bland annat känd för sina rollprestationer i filmerna ”Prinsessa på vift” och ”Frukost på Tiffany’s”.