DELA

En diptyk av Johan Scottgick under klubban på Stockholms auktionsverk i måndags. Målningen, olja på plastduk, med måtten 89 gånger 125 centimeter hade ett utropspris på 12.000 kronor och såldes för 10.000.
Vid samma auktion såldes också en målning av Erik Juselius med sjöbodar i Eckerö som motiv. Oljemålningen på duk uppklistrad på pannå, med måtten 28 gånger 34 centimeter, målade Juselius 1934. Den bjöds ut för 3.000 kronor men gick på auktionen upp till 5.500.Ljusets byggare
heter en utställning

som just nu pågår på Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors. Utställningen visar verk från 1940- och 1950-talet ur föreningen Finländska konststiftelsers samlingar. Utställningen omfattar ett åttiotal målningar, grafikblad och skulpturer av epokens centrala finländska konstnärer. Flera av konstverken har aldrig tidigare presenterats offentligt.
 – De verk som ingår i utställningen ger en stark beskrivning av hur nationen reste sig ur krigets skugga mot modernismens ljus, skriver man i museets presentation av utställningen.
I samband med utställningen publiceras boken ”Ljusets byggare – Bildkonst från Finland på 1940-1950-talen” med text av Erik Kruskopf.Det norska
Sibeliuspriset
för år 2010 går till cellisten Truls Mörk. Truls Mörk har spelat in alla Sibelius verk för cello och piano. Han har också samarbetat med flera finländska kompositörer och uppträder regelbundet som solist i symfoniorkestrar under finländska dirigenters ledning, skriver FNB.
Det norska Sibeliuspriset är värt cirka 13.000 euro.Män i baddräkt
heter en liten
uställning som öppnades på Nordiska museet i Stockholm i tisdags. Utställningen handlar om badkläder för män, om simbyxor och baddräkter, badbyxor, badshorts och surfbadshorts.
– Dräkternas färg, form och fason väcker frågor om modetrender, kroppstyper och mansideal. Det handlar om normer och konventioner i ett föränderligt samhälle, skriver museet i sin utställningsinformation.
Utställningen pågår till den 18 september.