DELA

En återfunnen målning av Axel Gallen-Kallela(1865-1931) finns med i utbudet på Bukowskis auktion i Helsingfors den 14-15 december. ”Allmogelif”, målad 1887, anses vara en av konstnärens främsta allmogeskildringar. I bakgrunden finns som litterär förlaga, J.L. Runebergs diktsvit ”Elgskyttarne”, samt konstnärens tolkning av livet i nordligaste Tavastland under slutet av 1800-talet. Tavlan inköptes till S:t Petersburg år 1907 och information om den fanns i Stockholm på 1920- talet, men efter det har den fallit i glömska under flera decennier.
– Tavlan eftersöktes länge utan framgång, tills en annons i en antiktidning gav resultat. Målningen återfanns i Stockholm i slutet av 1990-talet, berättar Christian Boman på Bukowskis.
”Allmogelif” auktioneras den 15 december och utropspriset är satt till 400.000-600.000 euro,
Nyan presenterade i gårdagens tidning objekt med Ålandskanknytning hos Bukowskis och även på Hagelstams auktion den 12 december.Bildkonstnären
Satu Kiljunen
från Kökar har i kväll, fredag, kl. 17-19 vernissage på en utställning i Kakelhallen i Mariehamn. Kiljunen visar bland annat två större skulpturer, gjorda lite i samma stil som verket ”Swing” som hon vann tävlingen om utekonstverket vid Alandica med.
Dessutom visar hon målade reliefkonstverk och även en målning i storformat. Som tema för utställningen har hon valt ordet ”Färgad”. oDet skönlitterära
Finlandiapriset
går i år till författaren Mikko Rimminen för romanen ”Nenäpäivä” (Näsdagen), skriver FNB.
Vinnaren utsågs av kulturjournalisten Minna Joenniemi som beskriver humorn i boken som ”en utmaning till den grundläggande pessimismen och någonting som skapar ljus i mörkret”.
Finlandiapriset är på 30.000 euro. oSöndagens
konsert med
Eivor Lindström och Lita Gustavsson i stadsbiblioteket i Mariehamn är inställd på grund av förkylning.
Konserten flyttas nu till lördagen den 18 december kl.13.