DELA

Emigranternas dag firas

på Ulfsby källarkrog i Jomala den 5 september kl. 19. I programmet berättar Maj-Len och Einar Lindholm från Gölby i ord och bild om sin resa till Seattle, Washington, och träff med släktingar i trakterna däromkring. Det bjuds också på nyheter från arrangören Ålands emigrantinstitut. Kaffeservering och trivsam samvaro utlovas också.



Vasamuseet
i Stockholm
fyller 20 år i år. Det var den 15 juni 1990 som kung Carl XVI Gustaf invigde museet där det ligger i dag på Galärvarvet mitt i Stockholm. Den 16 juni öppnade museet för allmänheten.
När Vasamuseet byggdes för 20 år sedan planerade man för 600.000 besökare per år. Snart stod det klart att museet var underdimensionerat. Förra året lockade museet 1,2 miljoner besökare.



Eva Dahlgren
gästar Helsingfors
med sin nya monologföreställningen ”Ingen är som jag” i november.
Eva Dahlgren framträder på Savoy-teatern i Helsingfors tisdagen den 16 november kl 18. Biljetterna släpps nu på på måndag, den 30 augusti.
– Det finns historier som inte går att berätta med musik. Historier som kräver ett annat forum. I min föreställning ska jag berätta det, som aldrig fick plats i eller mellan mina låtar, säger Eva Dahgren i ett pressmeddelande inför turnén, som arrangeras av Live Nation Finland.



Wasa Teater bjuder
på mycket nytt
under det kommande spelåret. På repertoaren finns bland annat fyra urpremiärer. Efter flera års paus blir det också musikal med stor ensemble under hösten. Musikalkomedin ”Allt eller inget” är teaterchef Seija Metsärinnes avskedsregi. Sofi Oksanens uppmärksammade ”Utrensning” får sin svenska urpremiär i mitten av september. Och tillträdande teaterchef Ann-Luise Bertell inleder med två nyskrivna finlandssvenska pjäser på stora scenen under våren, skriver teatern i ett pressmeddelande från sin höststart.



Nationaloperan
och Finska kultur-

fonden bjuder under vårsäsongen 2011 hela 7.000 sjundeklassister från olika håll i landet på gratis operabesök med anledning av att Finlands nationalopera firar hundraårsjubileum. Nationaloperan erbjuder utbildning för lärarna så att de på förhand kan engagera elevgrupperna i operabesöket.
Alla skolor i Finland kan anmäla sig till projektet och de skolor som får besöka Operan väljs från olika delar av landet genom en lottdragning.