DELA

Efter kropp och skugga kommer godhetsom tema. Mariehamns litteraturdagar 2011 avslöjar nu att temat för de nittonde litteraturdagarna blir ”godhet”.
– Vi utgår från ett citat av Ann Heberlein: ”Godhet betraktas som ett mysterium på samma sätt som ondskan”, berättar projektledare Isabella Sarling.
Ann Heberlein återfinns också bland de författare som är på gång till litteraturdagarna 2011 som genomförs den 25-27 mars i Mariehamns stadsbibliotek.Kulturen och
kulturens villkor
i kommunen tas upp till diskussion vid ett möte som Eckerö kommun, tillsammans med Åland kulturdelegation, kallar till . Kommundirektör Jörgen Lundqvist berättar att mötet hålls i samband med att kulturdelegationen besöker Eckerö på sin kulturrunda
Mötet hålls på måndag, den 27 september, kl. 19.00 i Eckerö Post- och tullhus.
– Alla intresserade i bygden hälsas välkomna till diskussionsmötet som äger rum i en sant kulturhistorisk miljö vid Ålands hav.
För den kaffeservering som ordnas hoppas man att deltagarna förhandsanmäler sig till kommunkansliet i Eckerö per telefon 32 930.”Härskarkonst”
heter en utställning
som öppnas på Nationalmuseum i Stockholm den 30 september. ”Härskarkonst – Napoleon, Karl Johan, Alexander” är hela titeln på utställningen där man visar 410 föremål, ett rikt urval av porträtt, dräkter, smycken och annat konsthantverk av högsta klass, som alla har en koppling till någon av huvudpersonerna.
– De tre härskarnas liv och konsten vävs samman på ett sätt som aldrig tidigare gjorts i en utställning som handlar om konsten att härska genom konsten, skriver museet.Författaren
Göran Schildt
hedras med kappsegling. På den grekiska ön Leros ordnas för första gången en minnesseglats tillägnad den finlandssvenske författaren Göran Schildt som levde på Leros och seglade med Daphne i dessa vatten under många årtionden. Evenemanget arrangeras av Leros Sailing Club tillsammans med segelklubbarna i Vahti och Karlovasi på Samos. Tanken är att detta skall bli en årligen återkommande havsseglingstävling under namnet ”Goran Schildt’s Memory Race”.
Årets tävlingsstart äger rum onsdagen den 22 september och går ett varv runt Leros med både start och målgång i Lakki som ligger på Leros västra sida.
Tävlingen förväntas locka segelbåtar med besättningar från Finland, Sverige, Tyskland och Grekland.