DELA

E-boksprojekt i biblioteken utvidgas

E-böcker i biblioteken håller på att bli verklighet. I fjol testades ett nytt utlåningssystem för e-böcker och nästa vecka utvidgas projektet med fler böcker.
– Projektet avslutas i slutet av året. Biblioteken fattar sedan sina egna beslut om hur vi ska gå vidare. Vi får hoppas att det här blir en bestående tjänst, säger Arja Tuuliniemi som är servicechef vid Nationalbiblioteket till FNB.
Det är Nationalbiblioteket och biblioteken i huvudstadsregionen som gemensamt stått för projektet. E-böcker kan man läsa med pekdatorer, datorer och smarttelefoner.
I e-boksprojektet har biblioteken samarbetat med förläggarna. Tekniskt sett skulle det vara möjligt att låna ut e-böcker gränslöst. Men båda parterna har kommit fram till att det här inte är en hållbar modell på längre sikt.
En orsak till att biblioteken och förläggarna tillsammans försöker utveckla en modell är att det finns varnande exempel från utlandet. Bland annat i Sverige, Danmark och USA har det uppstått konflikter mellan biblioteken och bokförlagen.
I Sverige tog man i bruk en modell där biblioteken betalade en viss summa för varje lån. Problemen kom fram då biografin om fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic kom ut som e-bok.
– Antalet lån steg enormt då det inte fanns några begränsningarna på hur många som samtidigt kan låna boken, säger Kristiina Markkula från Mediernas centralförbund som är chef för projektet.
Följden var att e-böckerna slukade en för stor bit av bibliotekens budget, samtidigt som den stora utlåningen drabbade förläggarnas marknad.
– Vi försökte undvika det här i fjolårets provbruk bland annat genom att bara tillåta en användare i taget att läsa en boklicens.
Under slutet av året ska biblioteken och förlagen testa olika licensmodeller för e-böckerna för att se vilka som fungerar bäst.
Fler kulturnotiser i papperstidningen!