DELA

Drygt en miljon till kulturtidskrifter

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat 1.145.000 euro i understöd till kulturtidskrifter. 148 tidningar fick 906.750 euro för redaktions- och tryckkostnader, 14.000 euro för att utveckla tidskriften, 82.000 euro för redigering av tretton webbtidskrifter och 92.000 euro att främja upplagan.
Det största stödet gick till paraplyorganisationen för kulturtidskrifter Kultti ry, som fick 67.000 euro för att stödja upplagan. Bland de finlanssvenska tidskrifterna kan nämnas Ny Tid som fick 35.000 euro samt 4H-bladet, Astra, Finlands Natur, Fredsposten, Horisont och Skärgård som fick mindre summor.
Undervisningsministeriet beviljar understöden efter att ha hört nämnden för kulturtidskrifter.

MGP-workshop ordnas inte på Åland
Finlands Svenska Ungdomsförbund, FSU, har sedan 2007 arrangerat Melodi Grand Prix (MGP), en låtskrivar- och musiktävling för talanger i åldern 8-15 år. För att inspirera och stöda den som vill vara med i årets MGP arrangeras låtskrivarworkshops på fem olika orter under mars månad.
På grund av svagt deltagarintresse har workshopen som var planerad till inkommande söndag 10.3 i Mariehamn blivit inställd. Om någon på Åland ännu är intresserad av att delta i en MGP-workshop finns det möjlighet till att delta på en annan ort meddelar arrangörerna.
Workshopar ordnas lördag 16.3 i Helsingfors, söndag 17.3 i Borgå, lördag 23.3 i Jakobstad och söndag 24.3 i Vasa. Anmälan ska göras senast tre dagar före respektive plats per e-post till: marica@fsu.fi.

Nordiska Kulturfonden fokuserar på digital konst
Nordiska kulturfonden har reserverat tre miljoner danska kronor till årets nordiska kulturbegivenhet, Digital 2015-2016.
Den som har goda idéer på digitala konst- eller kulturprojekt som kan spridas digitalt i Norden kan lämna in en ansökan. Redan nu kan man söka förprojektsöd på upp till 30.000 danska kronor. Ansökningstiden för förprojekten går ut den 2 april.
Före man söker är det viktigt att läsa reglerna som finns på fondens hemsida på svenska, finska och engelska. Där står det också hur man ska fylla i ansökan online, www. nordiskkulturfond.org.

Snurre Sprätt sätter fart på Emma

Museet för nutidskonst Emma i Esbo ställer i vår ut Snurre Sprätt och andra Warner Brothers-skapelser och verk av den norska nutidskonstnären Per Maning.
Snurre Sprätt med flera ställs ut både i filmsnuttar som animationsteckningar där man ser den kreativa processen från teckning till film. I utställningen finns delar av filmexperten Steve Schneiders samlingar och den har tidigare bara ställts ut i Turins filmmuseum. (FNB)