DELA

”Don Pasquale” blir nästa opera

från Metropolitan i New York som tas emot i realtid i Mariehamns stadshus. Lördagen den 13 november kl 20.00 ges Don Pasquale av Gaetano Donizetti. En komisk opera i 3 akter. Det är lördagsmatinén kl 13 i New York som kan ses.
– Den här gången öppnar ”Operabaren” i stadshusets foajé redan en timme före föreställningen, det vill säga kl 19 och då inleds även Kulturföreningen Katrinas höstmöte. I samband med mötet ges introduktion till ”Don Pasquale”. Operabaren håller öppet också efter operan med dryck och tilltugg – för mingel och reflekterande över upplevelsen, berättar Gunnel Ekelund i kulturföreningen.
Biljettförsäljningen börjar på måndag, den 25 oktober på Andelsbanken, under bankens ordinarie öppettider, och på Katrina-kontoret måndag-onsdag kl 10-12. Biljetter kan också redan nu köpas till kommande föreställningar den 11 december och under vintern och våren 2011 per telefon 12 177 eller per mail info@katrina.ax.Salman Rushdie
skriver ett
memoarverk. Förlaget Random House har avtalat med Rushdie om de internationella publiceringsrättigheterna, skriver FNB.
Boken kommer att ges ut 2012. Memoarerna tros koncentrera sig på tidsperioden då Rushdie tvingades gå under jorden sedan hans bok Satansverserna (1988) skapat kraftiga reaktioner i den muslimska världen.
Irans högste ledare Ayatolla Khomeini ansåg att boken var hädisk mot islam, och utfärdade en fatwa mot Rushdie.Advents-
konserterna
i Åbo domkyrka med Florakören, Brahe Djäknar och Akademiska Orkestern återkommer även i år. Konserterna, som brukar locka stora skaror med publik, hålls i år fredagen den 26 november kl 19 och lördagen den 27 november kl 20.Dandyn är en
olöst gåta,

ett mysterium konstaterar Nordiska museet i Stockholm. I fredags öppnade museet en utställning kring just dandyn.
– Många har försökt svara på vem han är, hur han ser ut och var han kommer ifrån. För vissa är dandyn en specifik person, för andra en stil eller ett förhållningssätt, skriver museet.
En dandy är en person som med integritet vill uttrycka sig genom sina kläder oavsett om stilen är lågmäld, färgstark, konservativ eller nytänkande. Utställningen pågår till den 1 maj nästa år.