DELA

Dockteater kan man se på biblioteket

på fredag kl.18.00 då den finländska dockteaterns dag firas. Dockteater Fågel Blå spelar Elsa Beskows ”Var är mina fem små, grå ullgarnsnystan” och ”Den lilla, lilla gumman”. Från 3 år, gratis inträde. qBachs Goldberg-
variationer spelas

i Jomala kyrka på söndag klockan 19.00. Det är den svenske pianisten Lars Hägglund som framför J. S. Bachs Golbergvariationer på flygeln.
– Detta är ett unikt tillfälle, mig veterligen är det första gången detta monumentala verk framförs i sin helhet på Åland, säger Kaj-Gustav Sandholm.
Goldbergvariationerna är ett av musikhistoriens största monument, inte minst genom sitt omfång, trettio variationer. Det hör till de få kammarmusikverk som tar en hel konsert i anspråk, ca 90 min. Så gott som hela verket följer temats G-dur, med undantag för tre som går i g-moll.
Verket inleds med en saraband, rikt utsirad på franskt maner. Det är baslinjen som utgör temat för alla trettio variationerna, alltså det harmoniska fundament som hela verket vilar på, skriver Sandholm i ett pressmeddelande.
Arrangörer är Biblioteks-kulturnämnden i Jomala och Jomala församling. Fri entré. q20 mars ordnas
låtskrivarkurs

för barn i åldern 8-15 år. Kursen arrangeras i samarbete med sångtävlingen Melodi Grand Prix (MGP).
Musikerna Fredrik Furu och Marcus Granfors leder kursen som också arrangeras i Vasa, Jakobstad, Helsingfors, Borgå, Åbo och Mariehamn.
Kursdeltagarna får veta mera om hur man bygger upp en låt, hur man skriver låttexter och får chansen att träffa andra musikintresserade. Till kursen kan du ta med en egen låtidé eller bli inspirerad till att skriva en.
De 30 först anmälda får plats. Det är FSU r.f. som står för arrangemanget.
Kursen arrangeras söndagen den 20 mars kl. 10-16 i Övernäs högstadieskola. Man behöver inte delta i kursen för att kunna skicka in ett bidrag till tävlingen. qLåtbidrag till
MGP 2011

skall postas senast 7 april.
Solister, band och grupper, alla i åldern 8-15 år (födda åren 1996-2003) kan delta i MGP 2011. Du får skicka in max 3 låtbidrag. Låten kan framföras på antingen svenska, finska eller samiska, men du måste kunna tala svenska då MGP-programmet går på svenska.
Låtbidraget behöver inte tekniskt sett vara av toppkvalitet, huvudsaken är att juryn hör din melodi, rytmen och sången. Mera information om bl.a. format och låtlängd hittas på MGPs webbplats.
Många av de som genom åren har deltagit i MGP har genom sina erfarenheter i tävlingen fortsatt med musik på större och mindre arenor. Tänk bara på Elin Blom som tog publiken med storm i svenska Idol, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Fredagen den 7 oktober 2011 avgörs MGP 2011 i direktsändning på FST5. q