DELA

Dockteater Fågel Blå,som arbetar i landskapsföreningen Folkhälsans regi, spelade senast några föreställningar på Kastelholm i somras. Nu återkommer dockteatern med en höstrepertoar som tar upp det man spelade för sex år sedan, hösten 2004.
– Nya barn har ju nu börjat i daghemmen och de ser säkert med glädje Elsa Beskows ”Den lilla, lilla gumman” och ”Var är mina fem små, grå ullgarnsnystan”, säger Yvonne Dugin och Berit Lindqvist som nu går ut med sex föreställningar av dessa stycken i november. Troligen fortsätter man att spela Elsa Beskow efter nyår.Vad heter den
åländska dags-
tidning som grundades 1981?. Det är en av frågorna i det nya finlandssvenska brädspelet ”Morjens” som skall finnas i handeln i slutet av november.
Med sina 2.500 frågor om Svenskfinland är ”Morjens” ett gediget informationspaket, som drygt 30 personer från alla delar av Svenskfinland varit med om att utveckla. Med finns frågor som berör alla finlandssvenska regioner – inklusive landskapet Åland. Över 1.500 personer finns omnämnda i spelet.
”Morjens” strävar efter att vara både informativt och underhållande.
Projektet är fritt från religiösa och politiska bindningar. Johan Isaksson har skapat databasen för frågematerialet och Ramona Lindberg har gjort utformningen. Svenska kulturfonden och Svenska folkskolans vänner har gett sitt stöd till projektet.Bland de
nominerade
till årets Finlandia junior-pris finns en finlandssvensk barn- och ungdomsbok: ”Konrad och Kornelia” av Katarina von Numers-Ekman och Christel Rönns. De övriga är finskspråkiga böcker av Tapani Bagge, Laura Lähteenmäki, Siri Kolu, Markus Majaluoma och Anne Vasko.
Pristagaren utses av skådespelaren Hannu-Pekka Björkman. Finlandia junior på 30.000 euro delas ut den 25 november.
”Konrad och Kornelia” recenserades i Nya Åland av Nina Smeds den 29 oktober.Svenska Teatern
i Helsingfors har
blivit inbjuden att framföra Joakim Groths pjäs ”En teaterkritikers död” i Shanghai i Kina. Det är fråga om den engelska version av pjäsen som gavs på teaterfestivalen Fringe i Edinborough.
Svenska Teatern deltar nu för första gången med en gästföreställning i Kinas största teaterfestival på Dramatic Arts Center i Shanghai.