DELA

Direktsänd opera blir det i stadshuset

på lördag klockan 19.00. Det är Lucia di Lammermoor som visas.
Gaetano Donizettis karriär som operakompositör tog fart med Lucia di Lammermoor. Donizetti blev förtjust i Sir Walter Scotts roman The Bride of Lammermoor och komponerandet inleddes samma sommar som premiären år 1835 i Neapel. Operan blev en stor succé och utgjorde ett länge eftertraktat internationellt genombrott för Donizetti. I ett slag blev Donizetti Europas mest efterfrågade operakompositör.
Operan var en av de mest populära under 1800-talet och den återfinns i samtida litteratur i Flauberts Madame Bovary och Tolstojs Anna Karenina.
Met-föreställningen den 19 mars börjar kl 19.00 i Stadshuset. Operabaren öppnar kl 18.00 och 18.30 är det introduktion.
Rollen som Lucia sjungs av den franska koloratursopranen Natalie Dessay som ursprungligen ville bli skådespelerska. Hon uppmuntrades att utveckla sin röst och lyckades över förväntan. Hon har sjungit ass över höga c men det var i ungdomens dar. Efter en stämbandsoperation i början av 2000-talet ligger hon inte lika extremt högt mera men alldeles tillräckligt högt för att göra Lucia di Lammermoor
Dirigent är Patrick Summers och föreställningen är 3 timmar och 40 min med två pauser.
Biljetter kan köpas på Andelsbanken och på Katrinas kansli måndag-onsdag kl.10-12.00.

Ung Vera har fått 17 anmälda
filmer, varav hela fem är från Åland. Tre kommer från Finland och nio från Sverige.
Förutom detta anländer 35 filmstuderanden till medieprojektet som pågår hela veckan i Alandica. Sju ålänningar deltar.

Carola Sarén kommer till Åland
15 april med föreställningen Scendrag med Sarén.
Det är Nordens Institut på Åland som har bjudit in Wasa Teaters produktion. I och med utvidgas kultursoppan på prov att omfatta även teater.
Det finns möjlighet att se föreställningen på dagtid med soppa men också på kvällstid. På kvällen ingår en enkel servering.
Minikabarén är skriven av Ylva Ekblad och Carola Sarén. Skådespelaren Carola Sarén bjuder på 45 minuters underhållning utan skyddsnät, med humor, sång och sketcher. Biljetterna släpps i veckan.