DELA

Dansens dag genomförs

nästa vecka, torsdagen den 22 september. I artikeln i tisdagens Nyan skrev vi att evenemanget genomförs om en vecka, men datumet blev i misstag 22 oktober.


Äppelfest
på biblioteket

I samband med Open by Night fredagen den 30 september arrangerar Kulturbyrån och Mariehamns stad en Äppelfest och skördeverkstad i Mariehamns stadsbibliotek, fredag 30 september kl.17.00-20.00.
Så här står det i pressmeddelandet:
I norden finns det flera hundra äppelsorter. Välkända Svenska sorter är Åkerö, Signe Tillisch, Cox Orange, Gravensteiner, Ingrid Marie, James Grieve, Cox Pomona, Gyllenkroks Astrakan. På Åland berättar SvenOlof Sundberg finns sorter som Strömmaäpplet, Stallan, Öj, Örnässöta, Örnäskalvill och Björklunds som är spridda runt Åland sedan mer än 100 år tillbaka. Posten Åland har nyligen gett ut ett frimärke med Strömmaäpplet.
I många trädgårdar och parker i Mariehamn och på Åland står fortfarande gamla vackra äppelträd kvar, men tyvärr är det ofta okänt vad sorten heter.
Ett allmänt äppelupprop genomförs med syfte att hitta gamla och ovanliga sorter, framför allt åländska. Kulturbyrån har anlitat sin hjälp den numera pensionerade trädgårdsmästaren och äppelkännaren Sven-Olof Sundberg.
Allmänheten får lämna in sina äpplen för sortbestämning . Lars Midbjer vid Kulturbyrån säger att de behöver ha minst 3-5 äpplen av varje sort för att det skall gå att artbestämma äpplet. Äpplena kan lämnas in till Mariehamns stadsbibliotek under fredagen den 30 september mellan 17.00-20.00. Kan man inte komma denna tid går det bra att lämna in dem tidigare under dagen. Äpplena kommer efter det att Sven-Olof tittat på dem, sättas ut och tas med i äppelutställningen som visas på Bibliotekstorget. Kulturbyrån hoppas kunna visa 10-20 åländska sorter och lika mycket svenska äppelsorter.
Är det någon som redan känner till sin sorter i trädgården, så kan man ändå lämna in dessa som tas med direkt i utställningen. Kulturbyrån efterlyser speciellt åländska sorter, men givetvis går det lika bra med svenska eller finländska sorter.
I samband med äppelfesten så ordnas det också med en skördeverkstad i stadsbiblioteket samt en Skörde- och loppismarknad på Miramarplatsen övre plattform. Även här kan allmänheten anmäla sitt intresse. De som önskar deltaga i loppisen vänder sig direkt till Ålands näringsliv medan skördemarknadsutställare anmäler sig till Lars Midbjer vid kulturbyrån.q