DELA

Clownteater på Alandica

På måndag klockan 18 visas clownteater i Alandica. Föreställningen heter ”Hitta Hem – en kärlekshistoria på luffen”. Medverkande är Åsa Forsberg och Martin Öster, regin står Ika Nord för.
– Alla känner vi Ika Nord som spelar katten Findus. Ika Nord har regisserat föreställningen Hitta Hem, en föreställning som fungerar på flera nivåer, för de yngre barnen och för de äldre utan tak. Om man inte har lyckan att få tag i ett barn att gå med så gå ändå! Det här är en pjäs som alla bör se, ett verkligt ljus i höstmörkret, sägs det i pressmeddelandet.
Föreställningen är 35 minuter och biljetter köps vid dörren. Arrangörer är Nordens institut.Svensk orkester valde Åland
Nationsorkestern är blåsorkestern som bara uppstår en gång om året. De fyrtiofem medlemmarna kommer från hela Sverige och samlas nu i helgen, på musikinstitutet söndag kl 15.00, i Mariehamn för årets enda uppträdande. Vi saxar ur pressmeddelandet:
I orkestern, som produceras av Sveriges Orkesterförbund, sitter läkare, lärare, vaktmästare, sekreterare och många andra yrken sida vid sida. Det som förenar är kärleken till blåsmusiken. Vanligtvis förläggs den årliga spelhelgen till någon svensk ort, men efter positiva kontakter med Ålands Musikinstitut och Ålands Bildningsförbund var saken klar: Det blir Mariehamn!
Endast tre dagar har musikerna på sig att lära in konsertprogrammet, som består av verk från samtliga nordiska länder.
– Det kommer att bli både dramatik och lyrik, känt och okänt, säger dirigententen Jörgen Flink.Statsandelarna för teatrar, orkestrar och museer slogs fast
Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki har slagit fast statsandelarna för teatrar, orkestrar och museer samt gjort en preliminär fördelning av anslagen beroende på prövning för 2012.
Teatrarna beviljas totalt 53,5 miljoner euro för egentlig teaterverksamhet 2012. Utöver detta gjorde ministern en preliminär fördelning av det anslag på totalt 3.341.000 euro som beviljas för nationell och regional teaterverksamhet samt till utvecklingsprojekt. Anslaget är lika stort som 2011.
Orkestrarna beviljas totalt ca 20,7 miljoner euro för den egentliga orkesterverksamheten. Det är ca 208 000 euro mindre än det innevarande året. Härtill gjordes en preliminär fördelning av det anslag på 643.000 euro som beviljas för nationell och regional orkesterverksamhet samt till utvecklingsprojekt. Anslaget är lika stort som 2011.
2011 uppgår den totala statsandelen för museer till totalt 35,5 miljoner euro, vilket jämfört med 2011 innebär en minskning på 2,4 miljoner euro.