DELA

Bomarsunds besökscenter håller inte måttet

Kerstin Smeds, professor i museologi vid Umeå universitet, tycker inte att det planerade besökscentret i Bomarsund håller måttet.
– Den långsmala formen och frånvaron av fönster på tre väggar, försvårar en vettig utställningsplanering. Dessutom borde en snedställd mellanvägg i utställningshallen helt tas bort. Filmsalen som planeras att inrymma cirka 60 personer borde flyttas , så att den istället ansluter direkt till utställningssalen, sa hon på Bomarsundssällskapets höstmöte i Ålands museum i tisdags.
Smeds föreslog att filmsalen med fördel kunde förses med en miniscen för mindre evenemang och uppträdanden. Hon uttalade även förhoppningen att besökscentret kunde hållas öppet året runt.
För att väcka besökarnas intresse är presentationen av en utställning viktig, skriver Bomarsundssällskapet i ett pressmeddelande.
– Modellen av Bomarsund och Prästö borde ges en framträdande plats i utställningen. Modellen finns nu i den tidigare telegraf-byggnaden på Prästö. Storleken på modellen gör att den inte med lätthet kan placeras hur som helst i utställningslokalen, skriver ordförande Folke Karlsson i pressmeddelandet.
Under mötet kunde man konstaterade att modellen i skala 1:200 över Bomarsund och Prästö skulle bli ett fint blickfång och ge en god bild av områdets historia och storhet.
– En bra utställningsplanering tar ungefär två år att genomföra. Landskapet borde tillsätta en skild arbetsgrupp inom området sakkunniga. Bomarsundssällskapet erbjuder sig att vara med i den fortsatta processen. Sällskapet har medlemmar med goda insikter i Bomarsunds historia, och som under många år har arbetat med att befrämja och belysa Bomarsundsområdets betydelse för Ålands moderna historia, avslutas pressmeddelandet. qKraftfullt
reser vidare

Vandringsutställningen Kraftfullt åker vidare till Åbo för att visas under november-december i galleri Campus.
Utställningen visar hantverk från Åland, Åboland, Nyland och Österbotten. Utställningen öppnades på Åland i juni. qDe döda som
tjänar mest

TT publicerar Forbes Magazines lista över vilka döda personer som drar in mest pengar i världen.
Listan toppas av Michael Jackson, Elvis Presley och Marilyn Monroe. Övriga personer på listan är Charles Schultz, John Lennon och Elizabeth Taylor, Albert Einstein, Theodor Geisel, Jimi Hendrix, Stieg Larsson, Steve McQueen och Richard Rogers samt George Harrison, Bettie Page och Andy Warhol.
Den enda svensken på listan är Stieg Larsson på delad nionde plats. q