DELA

Bokbytardag på torsdag

Torsdag 19 maj arrangeras Den stora bokbytardagen. Det är världshistoriens tredje i ordningen, skriver Mariehamns kultursekreterare Lars Midbjer i ett pressmeddelande.
På Mariehamns stadsbibliotek kan man byta böcker med andra besökare mellan klockan 10.00-20.00.
Kl.12.00 på stadsbiblioteket arrangerar Katrina en kortare presentation av boken om Alie Lindberg. Programmet ingår inom ramen för Kultur på dagtid. qÅlands konsthantverk
vill satsa på fortbildning

Ålands slöjd- och konsthantverk höll sitt vårmöte i torsdags.
– Både äldre och nyare medlemmar deltog, vi var sammanlagt runt 20 personer på mötet, säger verksamhetsledare Hanna Wiik-Rosenqvist.
Under mötet diskuterades föreningens framtida verksamhet.
– Bland annat kom det fram att många önskar fortbildning för hantverkare som företagare. Dessutom önskades fler kurser, så det är något vi skall diskutera vidare. qKonstrundan får
en Ålandskarta

Den åländska konstrundan har i år 21 besökspunkter. Helt nytt för i år är att Åland har en regionsfolder med en karta enbart över de åländska besökspunkterna.
– Vi har förstått från besökarna att den stora tidningen inte fungerar för oss, vi måste ha något eget för att folk skall hitta, säger verksamhetsledare Hanna Wiik-Rosenqvist.
Konstrundan arrangeras 29-30 juli.
– Vi inleder med en utställning den 25 juli på Ålands museum. Där finns alster av alla deltagare. qBirgitta Trotzig
har dött

Författaren Birgitta Trotzig är död. Hon avled sent på lördagskvällen efter en längre tids sjukdom, skriver Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare, på sin blogg enligt FNB.
Trotzig, som satt på stol nummer sex i Akademien sedan 1993, skrev ett 20-tal romaner och belönades med ett flertal litteraturpriser.
– Hon hade en absolut egenart, hon var inte lik någon annan, säger akademikollegan Per Wästberg.
Birgitta Trotzig blev 81 år gammal. qPirjo Bergström
har dött

Musikern och kompositören Pirjo Bergström är död. Hon dog på söndagskvällen i en sjukdomsattack. Hon blev 72 år gammal. Bergström var en mångsidig artist: musiker, kompositör, sångare och skådespelerska, skriver FNB.
Pirjo Bergström samarbetade länge musikaliskt med sin man Matti Bergström. Paret arrangerade till exempel låtarna på Hectors första album. Den gemensamma karriären tog slut när Matti Bergström dog 1994.
Bergström studerade både pianospel och klassisk sång på Sibelius-Akademin. Hon bodde sina sista år på Lallukka konstnärshem i Helsingfors. Statens konstnärspension tilldelades hon för tre år sedan.q