DELA

Besök från Malta på Alandica i kväll

I kväll uppträder de tre maltesiska operasångerskorna Marvic Monreal, Stephanie DeGiorgio Wismayer och Maria Portelli på Alandica. Detta är första gången artisterna sätter foten på en scen utanför hemlandet.
– Syftet med konserten är att ge sångarna en möjlighet att sjunga utomlands för första gången och skapa en värdefull erfarenhet i början av en förhoppningsvis framgångsrik karriär, skriver Finn Persson i ett pressmeddelande.
I konserten deltar också pianisterna Anouchka Mukherjee, Vladimir Shafranov och Pär Lund.Fyra finländare kandiderar
för Carnegiepriset
Fyra finländska konstnärer kandiderar för konstpriset Carnegies Art Award år 2012, berättar FNB. Stig Baumgartner, Heikki Marila, Jarmo Mäkilä och Heli Rekula är fyra av de 17 kandidaterna till huvudpriset på mer än 110.000 euro. Andra pris är värt cirka 67.000 och tredjepriset 45.000 euro.
Domarjuryn leds av Tuula Arkio och den offentliggör pristagarna i slutet av augusti.
Carnegiepriset grundades av investeringsbanken med samma namn år 1998 för att stöda begåvade nordiska konstnärer och lyfta fram modern konst.Edelfelt och Schjerfbeck
på Bukowskis auktion
Albert Edelfelts målning Köpenhamns redd I är pärlan på Bukowskis internationella vårauktion. Den uppskattas vara värd 250.000–350.000 euro.
Vad som gör verket extra intressant är att det gjordes på beställning av tsar Alexander III. På auktionen säljs fem verk av Edelfelt.
Också Helene Schjerfbeck är väl representerad. Hennes målning Eva Tigerstedt uppskattas vara värd nästan lika mycket som Edelfeltrariteten. Också tre andra målningar av henne är till salu på auktionen.
I år har det satts ut en uppskattning av objektets värde i auktionskatalogen. Det är avsett som ett rättesnöre för köparna. Objekten kan dock klubbas för betydligt högre eller lägre pris.
Totalt bjuds det ut över 700 målningar, skulpturer, möbler och andra värdeföremål. Auktionen hålls i Helsingfors den 25–26 maj.