DELA

Benn Haidaris nya bok med

projektnamnet ”Gastronomy From An Ice Cold Paradise” (Gastronomi från ett iskallt paradis), som handlar om Ålands historia och matkultur, är nu klar, meddelar författaren. Boken skall komma ut i mars. Benn Haidari har tidigare berättat att boken kommer ut hos samma förläggare i London som gav ut hans bok om köket på Zanzibar. Den nya boken skall ges ut på samma sätt som den boken, som print on demand, och trycks upp vartefter den går åt.Finlandssvenska
Vink ger ut sin
debutskiva den 29 december. Rock- och popbandets skiva har titeln ”Taking the long way home” och kommer på Scandal Music Company. Första singeln ”Morning Silence” fick ett gott mottagande bland media med bra radiospeltid bl.a på Radio X3M.
Vink tog sig till final i den finländska Eurovisionsuttagningen 2009 med sången ”The Greatest Plan”. Sången finns även på debutskivan.
Bandmedlemmarna är boende i södra Svenskfinland mellan Åbo och Borgå medan själva bandet har sitt ursprung i Lojo. På adressen http://www.vinkrock.com kan man få veta mera.Övergångsstället
på Abbey Road
i London, som blev känt genom Beatles skiva ”Abbey Road”, har nu blivit utsett till ett brittiskt nationalarv, skriver FNB. På skivomslaget ses beatlarna John, Paul, George och Ringo på övergångsstället. Det har har nu fått status som ett ”nationellt betydelsefullt objekt”.
– Den omkring tio minuter långa fotosessionen i augusti 1969 ledde till att övergångsstället på Abbey Road kan betraktas som en betydelsefull del av vårt nationella arv, säger minister John Penrose.
Beatles och många andra artister har spelat in skivor i Abbey Road-studion intill övergångsstället. Själva studion blev utsedd till skyddsobjekt i februari.Antikens gudar
och gudinnor
är tema för en ny utställning som Nationalmuseum i Stockholm slår upp dörrarna till i april. På utställningen skall både barn och vuxna få leka för att lära sig vem som var vem bland antikens gudar och gudinnor. Främsta målgruppen är 4-8-åringar.
Utställningen är upplevelsebaserad och ger besökarna möjlighet att bland annat provsitta Jupiters tron, känna på Neptunus treudd och klappa den trehövdade hunden Kerberos.
Utställningen öppnas den 14 april och pågår ända till den 15 januari 2012, meddelar museet.