DELA

Barbara Hendricks,

den världsberömda sopranen, kommer på julkonsertturné till Finland. Hon uppträder på fem konserter med bland annat julsången ”Giv mig ej glans” på finska. Det övriga programmet består av internationella julsånger samt sånger från barocken och romantiken, skriver FNB.
Barbara Hendricks ackompanjeras av Kalevi Kiviniemi på orgel, en kammarmusikgrupp samt kören Pro Canto med Seppo Korhonen som dirigent.
Turnén börjar med en konsert i Sibeliushuset i Lahtis den 7 december och fortsätter sedan via Tammerfors, Tavastehus och Åbo till Helsingfors.



Författaren
Juhani Aho
uppmärksammas nästa år eftersom det 2011 har gått 150 år sedan han föddes. Republikens president Tarja Halonen har lovat att fungera som beskyddare för jubileumsåret.
Det är meningen att evenemangen under jubileumsåret ska ordnas på ett sådant sätt att de centrala orterna i Juhani Ahos liv; Lapinlax, Idensalmi, Vieremä, Träskända och Helsingfors lyfts fram.
Juhani Aho (1861–1921) har ansetts vara den första professionella författaren som skrev sina böcker på finska. Till hans centrala verk hör romanerna ”Johan” och ”Järnvägen” samt samlingen ”Spånor”



Tennesse
Williams,
den amerikanske dramatikern står i fokus i Stockholm under helgen 1-3 oktober en teaterhelg med Cinemateket, Dramaten och SR Radioteatern. Tennessee Williams (1911–1983) är nu aktuell på Dramaten i och med Malin Stenbergs uppsättning av ”Mannen i ormskinnsjackan”
Många av Tennessee Williams pjäser har filmatiserats, med stor framgång och med sin tids största aktörer. Hans dramer har prisbelönats såväl på scen som på duk. Cinemateket visar fyra klassiker; ”Linje Lusta”, ”Katt på hett plåttak”, ”Plötsligt i somras” och ”Mannen i ormskinnsjackan”. Radioteatern sänder Anders Carlbergs uppsättning av ”Plötsligt i somras”, och erbjuder fler radiopjäser på webbradion. På Dramaten bjuds på introduktioner, samtal om ”Kvinnorna och Tennessee”, läsning av Simon J Berger ur ”Memoirs” och musik i tidens flämtande anda.



Michael Jackson
får en virtuell
värld. På Planet Michael kan besökaren bekanta sig med ”Popkungens” musik, liv och intressen, skriver FNB.
Det kaliforniska företaget SEE Virtual World meddelade i tisdags att det har gjort en överenskommelse om Planet Michael med Jacksons arvingar.