DELA

Augustprisvinnare till litteraturdagarna

Arrangörerna av Mariehamns litteraturdagar har redan prickat in en vinnare inför 20-årsjubileumet nästa år. Redan i början av oktober tackade Tomas Bannerhed ja till medverkan.
I måndags utsågs samme författare till vinnare av det prestigefyllda Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok med sin debutroman ”Korparna”.
– Vi kan även avslöja att författaren och skådespelaren Jonas Karlsson meddelat att han gärna framträder under litteraturdagarna. Övriga författare håller vi än så länge hemliga, skriver projektledaren Isabella Sarling i ett pressmeddelande.

Konst till Föglö grundskola
Under sommaren 2011 har en trasmatta ”Gladmattan”, vävd av Maja Sundblom, varit utställd på biblioteket i Degerby. Föglö konstmämnd beslutar att köpa in mattan till kommunen till priset 450 euro. Mattan placeras i Föglö grundskola.

Bo Backagård till Åland
Skådespelaren och vissångaren Bo Backagård kommer till Åland 28-29 november.
Måndagen den 28.11, kl. 18.30-20.30 gästar han Finströms bibliotek, tisdagen den 29.11, kl. 18.00-20.00 spelar han i Rönngården i Jomala
– Bo tolkar och berättar Dan Andersson med mycket värme och gemenskap.Vi ser fram emot två kvällar fyllda med musik och berättelser om Dan Andersson, skriver arrangörerna Jomala biblioteksförening.

Ulrika Bengts ”Iris” finns nu på dvd
Regissören Ulrika Bengts långfilm ”Iris”, som till stor del är inspelad på Åland, finns nu på köp-dvd.
Agnes Koskinen har huvudrollen i filmen som utspelas i Stockholm och den åländska skärgården på 1890-talet.
– ”Iris” är en berättelse om att utvecklas, det är familjefilm och en film för barn, men samtidigt en berättelse som rymmer livets allra största frågor, skrev Nyans recensent Sara Othman inför premiären på bio Savoy i augusti.
– I bild och ljud är den vacker som en saga, men där ligger också annan berättelse mellan raderna, mellan scenerna, i Iris blick och tystnad. ”Iris” handlar om döden.
Musiken är gjord av åländske Peter Hägerstrand.
Bonusmaterial på dvd:n är ett bildgalleri och en dokumentärfilm om regissören.