DELA

Åsa Hägg ny intendent på Jakt och fiskemuseet

Ålands Jakt- och fiskemuseum har fått en ny intendent i Åsa Hägg, den tidigare intentenden Johan Granlund har gått i pension.
Musset öppnas för säsongen den 16 maj, men redan söndagen den 15 har museet vernissage för utställningen Djur och natur av konstnären Charles Hemmingson.
I ett pressmeddelande skriver Hägg att nytt för barnen i sommar blir klappskinn och måla fiskar.
– Som tidigare har vi även tenngjutning och pärlgrävning. Myskoxen har inget namn och under sommaren får du lämna in förslag på vad den skall heta. q100 barn övar
inför barnkörsstämma
Barn från Åboland gästar Åland i helgen för att öva inför den regionala barnkörsstämman i Åbo 10-12 juni. Med de åländska barnen som också deltar beräknar deltagarantalet uppgå till 120 barn.
På söndag klockan 11.00 deltar barnen i nattvardsmässan i St Görans kyrka.
Mässan heter Barn i Guds tid och är nattvardsmässa för barnkör, diskantkör och instrument.
Barnkörer från Åboland, Jomala och Mariehamn medverkar.
Dirigent är Birgitta Forsman från Åbo, hon skall även dirigera under den stora stämman i Åbo. qStefan Lindfors’
sälar syns i Åbo

I början av augusti 2011 landar 50 sälar på olika håll i Åbo, för att påminna om värnandet av Östersjön. De cirka 2 meter höga sälskulpturerna är gjorda av glasfiber. För formgivningen svarar Stefan Linfors, känd för sitt starka formspråk.
– Envar säl är ett unikt objekt då de målas och dekoreras av lokala konstnärer innan de ställs ut på olika håll i centrala Åbo. Detta kommer att ske på synliga platser som vid åstranden, på torg, vid stationerna, och flygfältet och på offentliga byggnaders gårdar. Platserna utmärks på en karta, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Då HejHylje!-kampanjen avslutas säljs sälarna på auktion i Tallink Silja ab:s terminal. Av inkomsterna från försäljningen doneras 50 procent till skyddsfonden för Skärgårdshavet, 20 procent går till konstnärerna och resten går till dokumenteringen av projektet bl.a. i form av ett bildverk. qCelia Hillo fick första
pris i Arvid Mörne-tävlingen

Celia Hillo (f.1990) från Helsingfors kammar hem första priset i årets Arvid Mörne-tävling. Tävlingen gäller noveller och priset är en summa på 5000 euro.
På andra plats placerade sig Jenny Langenskiöld (f.1995) från Esbo som belönas med 3000 euro och på tredje plats Ylva Vikström (f.1989) från Åbo som tar emot ett pris på 2000 euro.
Tävlingen ordnas av Svenska Folkskolans Vänner, som i år fick ta emot 105 bidrag. Hedersomnämnanden går till Eivor Bäck, Åbo och Malou Zilliacus, Malmö. Tävlingen är den enda årligen återkommande skönlitterära tävlingen i Svenskfinland för ungdomar under 30 år, skriver FNB. qStatsprisen i litteratur
till Tikkanen och Sivill

Årets statspriser i litteratur går till författaren Märta Tikkanen och översättaren Kaijamari Sivill. Både priserna är 15.000 euro.
Prisen beviljar för förtjänstfullt arbete under tre senaste åren eller långvarigt förtjänstfullt arbete för litteraturen, meddelar FNB. q