DELA

Årets Ars Fennica-priskandidater

presenteras i en utställning som öppnats på museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors. Det är jubileumsår för Ars Fennica, stiftelsen har verkat i 20 års tid, skriver FNB.
Kandidater i år är konstnären Markus Konttinen, skulptören Anne Koskinen, bildkonstnären Jaakko Niemelä, fotokonstnären Jorma Puranen samt bildkonstnären Charles Sandison, född i Storbritannien men numera bosatt i Tammerfors.
Bildkonstpriset är värt 34.000 euro och är det största i Finland. I år är det brittiske kuratorn och museichefen David Elliott som utser vinnaren.
Det är Henna och Pertti Niemistös bildkonststiftelse som årligen beviljar priset till en konstnär som erkänsla för högklassigt och personligt konstnärligt arbete.
Utställningen på Kiasma pågår till den 12 december.
Bland Ars Fennica-vinnarna genom åren finns också Johan Scott från Åland som fick priset 1992.Matts Leiderstam
ställer just nu ut

på Åbo konstmuseum Leiderstan, född 1956, kommer från Sverige och är känd för att i sin sin konstnärlig produktion på ett fascinerat sätt kombinera forskning och konsthistoria.
På 1800-talet var det fortfarande vanligt att man lärde sig måla genom att kopiera verk av gamla mästare. Leiderstam gör också kopior av gamla konstverk, men försöker se dem på ett nytt sätt. Med på utställningen finns verk från både 1990-talet och 2000-talet och ett nytt verk som konstnären gjort speciellt för Åbo konstmuseum. Utställningen pågår till den 16 januari.En ny pjäs av
Joakim Groth

får premiär på Teater Mars i Helsingfors i höst. Författaren till bland annat släkteposet ”Härlig är jorden” och den svarta komedin ”En teaterkritikers död”, återkommer med en biografisk skiss om sin egen faster. ”Faster Elses liv – och andra historier” är en dokumentär berättelse, byggd på fakta, minnen och några gissningar, om en vanlig kvinna som inte verkade att ha några hemligheter att dölja.
Premiär är det den 14 oktober.John Lennons
70-årsdag firas

med en rad konserter runt om i världen.
I Reykjavik äntrar Yoko Ono Plastic Ono Band scenen den 9 oktober. Bandet leds av John Lennons son Sean Ono Lennon, skriver FNB.
Den 12 november ordnas en stor konsert med många kända namn i New York. Bland artisterna finns Jackson Browne, Patti Smith, Cyndi Lauper, Aimee Mann och Shelby Lynne.