DELA

Är du ättling till en ur-mariehamnare?

Nu kan var och en som vill släktforska gå in på Mariehamns stads hemsida och kontrollera om de är släkt med någon av de tretton familjer som kallas ur-mariehamnare. Adressen är www.mariehamn.ax/150. qTre uruppförande
i öppningskonsert
Öppningen av konsertserien ”Klingande brev”, som är en del av det officiella programmet för Europas kulturhuvudstad Åbo 2011, sker den 15 juni i Grünewaldsalen i Stockholms konserthus.
I konsertserien reser man längs den historiska Postvägen från Stockholm till Åland och via Gustavs till Åbo. För arrangemangen svarar Volter Kilpi -litteraturveckan i Gustavs, Katrina Kammarmusik på Åland och Åbo musikfestspel i samarbete med Konserthuset och Finlandsinstitutet i Stockholm samt Postmuseum i Helsingfors.
Stommen i konsertprogrammen är ”Klingande brev till Åbo” – beställningsverk av tre tonsättare, Britta Byström från Sverige, Sebastian Fagerlund från Finland och Ella Grüssner Cromwell-Morgan från Åland.
I samband med öppningskonserten i Stockholm uruppförs det första klingande brevet, Britta Byströms kvartett för klarinett, violin, cello och piano, Brev i april. Därutöver uruppförs Sebastian Fagerlunds sonat för klarinett och piano samt David Lampels Appels, en postfanfar för valthorn. I konserten framförs även verk av jubilaren Erik Bergman (100 år), Pehr Henrik Nordgren och Einojuhani Rautavaara.
Före konserten i Grünewaldsalen samtalar Kulturföreningen Katrinas ordförande Barbro Sundback (Åland) med tonsättarna Britta Byström och Sebastian Fagerlund.
Konsertseriens följande uruppföranden sker i Gustavs den 17.7. (Sebastian Fagerlunds stråktrio Oceano) och i Mariehamn den 3.8. (Ella Grüssner Cromwell-Morgans Klingande brev för stråkar och röster).
Samtliga ”klingande brev” presenteras i konsertseriens avslutningskonsert som går av stapeln den 7.8. i samband med Åbo musikfestspel. qWorkshops
på Föglö
Lördagen den 11 juni kl 12.00-18.00 hålls en japansk dag med kalligrafi, haikudikting och téceremoni med Hiroko Kimura, Noriko Thunman och Gunnel Hillås på Mellangårds i Föglö Sonboda.
Måndagen den 13 juni kl 14.00-18.30 och tisdagen den 14 juni kl. 10.00-14.30 hålls, också då på Mellangårds i Sonboda, en kurs i att teckna och skulptera modell med EvaMaria Mansnerus och Anna Sundblom. qNordiska rådets musikpris
till svensk saxofonist
Den svenska saxofonisten och tonsättaren Mats Gustafsson får Nordiska rådets musikpris 2011. Gustafsson har länge varit ett namn inom improvisationsmusiken.
Musikpriset är 350.000 danska kronor, det vill säga cirka 47.000 euro, skriver FNB. q