DELA

Antti Sarpila jammar med Whatclub

Klarinettisten Antti Sarpila är den åländska jazzkombon Whatclubs gäst på Alandica lördagen den 23 oktober.
Whatclubs gitarrist Richard Palmer utlovar ”ett pärlband av klassiska swinglåtar och intensiva klarinett-, saxofon- och gitarrsolon – och säkert en hel del musikaliska spontana infall”.
Förköpet har inletts.


Soundway firar
sin nya countryskiva
med en releasefest i Arkipelags restaurang på fredag kväll..
Dansbandet släppte nyligen cd:n ”Soundway goes country” med covers och eget material. Minglet inleds vid åttatiden och bandet spelar från nio till ett.Premiären för den
direktsända operan
från Metropolitan i New York kan bli riktigt spännande.
Det konstaterar Barbro Sundback i kulturföreningen Katrina efter gårdagens testsändningar från Metropolitan.
Katrina har ingått ett långsiktigt avtal med ljudföretagaren Lasse Lundell, som köpt in den tekniska utrustning som behövs för visningar i stadshusets festsal. Men all utrustning hade inte kommit på plats när de direktsända provsändningarna gjordes så nu får arrangörerna bara utgå från att allt fungerar som det skall på lördag.
Det som visas är Metropolitans eftermiddagsföreställning av Wagners ”Rhenguldet”. Uppsättningen hade premiär den 27 september och den engelska dagstidningen The Guardian kallar den ”en triumf”.
Recensenten Ed Pilkington hyllar den walesiske basen Bryn Terfel i rollen som Wotan – det är Terfels operadebut i Amerika.
Han berömmer också Cirque du Soleil-regissören Robert Lepages scenbygge. Wagnerentusiaster har varit rädda för att Lepages hi tech-lösningar skall överskugga allt annat, men Ed Pilkington noterar att Lepage har anpassat sin scendesign till musiken.
Premiärpubliken både buade och hurrade. Pilkington gissar att hurraropen vann med knapp marginal, en stor framgång med tanke på hur konservativ Metropolitans stampublik är.
Föreställningens stora stjärna är dirigenten James Levine, som gjorde sin comeback efter en sju månader lång sjukfrånvaro. Enligt recensenten såg det ut som om Levine knappt kunde gå när han kom tillbaka för att ta emot publikens hyllningar.