DELA

Än hinner man lämna in snapsvisor

Den sista dagen för att lämna in bidragen till årets riksomfattande snapsvisetävling, den tolfte finländska mästerskapen i snapsvisekonst, närmar sig. Bidragen ska vara inlämnade senast den 31 augusti. En urvalsjury på fem personer väljer ut de tio finalisterna.
Tävlingsreglerna är de samma som tidigare: Bidragens språk är svenska. Visans text får inte vara publicerad tidigare. Skriv gärna texten till en känd melodi. Glöm inte att uppge melodin. Varje deltagare får sända in högst tre visor. Finalisterna framför vanligtvis själva sina visor på finaldagen men kan överlåta uppgiften åt någon annan. FiRA medverkar gärna om det gäller att få tag på en lämplig ersättare. De fem bästa i tävlingen (eller deras ersättare) skall också vara beredda att delta i landskampen i november.
Bidragen sänds till Finlands svenska folkmusikinstitut, Handelsesplanaden 23 A, 65100 Vasa, eller med e-post till info@folkmusik.fi. De kan också sändas per e-post till snapsvisor@rimakademin.fi.
Underteckna bidragen med signatur. Namn, adress och telefonnummer uppges separat och kommer inte till urvalsjuryns kännedom.
Som arrangör för den riksomfattande tävlingen står även i år Finlandssvenska Rimakademin, FiRA, i samarbete med Finlands svenska folkmusikinstitut. FM avgörs söndagen den 16 oktober 2010 kl 13.00 på Resataurang Kaisaniemi i Helsingfors. De fem bästa visorna går sedan vidare till landskampen mot Sverige som arrangeras lördagen den 19 november på Polstjärnan i Stockholm. Mera information om snapsvisetävlingarna och om FiRA:s verksamhet finns på www.rimakademin.fi.Folkdansarna önskar
fler ungdomar

Folkdansarna på Åland håller i år en kurs på Medis under Berit Lindholms ledning. Föreningen fyller 90 nästa år och planerar delta i den nordiska folkdansträffen Nordlek 2012 i Steinkjer, Norge. Föreningens ordförande Roger Fagerholm hoppas speciellt att det genom kursen ska komma nya ungdomar till föreningen.
– Om vi inte gör något drastiskt är det här en kultur som håller på att dö ut på Åland. På Estland fungerar det, men här är det bara dunderdans och hiphop som gäller. Det är en trevlig motionsform och man kan känna traditionens vingslag medan man dansar, det finns så mycket symbolik i alla rörelser, säger Roger Fagerholm.
Folkdanskursen hålls på Strandnäs skola på onsdagar mellan 18.30 och 20.00, från den 5 oktober till den 23 november.