DELA

Ålänningar prisade för kulturgärningar

Svenska folkskolans vänner har i dagarna fattat beslut om årets medaljörer och stipendiater.
Två ålänningar får pris av SFV. Det är Torbjörn Engman, som bland annat arrangerat festivalen Visor så in i Norden, och bokförläggare Ben Johans, som får pris för sitt arbete för den åländska litteraturen. Både Engman och Johans får Hagforsmedaljen och 2.500 euro var. Medaljen instiftades till minne av Johan Fridolf Hagfors som skrev Modersmålets sång.
Folkbildningsmedaljen, 2.500 euro, går till journalisten Staffan Bruun, med sommarboende på Föglö, för hans folkbildande historiereportage i Hufvudstadsbladet.
Kulturpriset, 15.000 euro, tillfaller professor Ann-Mari Häggman, Vasa, för en lång gärning i framför allt musikens tjänst.

Åländska poliser på nätet
En kortfilm om den till Åland inflyttade polisen Andreas Näse blev ett av resultaten av en nordisk mediaverkstad på Åland i mars. Studerande från Axxell City i Helsingfors och Jakobsbergs folkhögskola i Stockholm gjorde filmen som finns att se på YouTube.

Läshundsbesök från Jönköping
Projektet med läshundar som underlättar läsundervisningen för skolelever i Ytternäs skola i Mariehamn har fått besök av intresserade bibliotekarier från Sverige. Det är Bankeryds bibliotek i Jönköpings kommun som besöker Ytternäs skola 28-29 mars för att byta idéer och förbereda ett projekt med introduktion av metoden i Sverige.
Finland och Åland är föregångare med att använda metoden som ursprungligen kommer från USA.

Reseminnen visas i Jomala
Rea Swanson med flera ställer 2 till 26 april ut reseminnen i Jomala bibliotek. Bland annat dockor ställs ut. Utställningen kan ses under bibliotekets öppettider, det vill säga måndag till torsdag 14.00-20.00.