DELA

Åländska skolelever till Skolmusik 2013

Idag startar Skolmusik 2013 i Esbo. Festivalen pågår till lördag. I Skolmusik 2013 deltar 124 skolor och musikensembler från Karleby i norr till Kotka i öster. Från Åland deltar också flera skolor. Totalt samlas flera tusen skolelever och hundratals lärare till festival.
Under Skolmusik ordnas bland annat sju så kallade mosaikkonserter, under vilka de olika grupperna uppträder med eget program. På programmet finns workshoppar och gästkonserter med Tapiolakören, Närpes Skolmusikkår och Robin Hund och hans glada orkester. Många grupper uppträder också med egna konserter.
Festivalens två storkonserter ordnas i Baronaarenan i Esbo.qBarnteater på
Alandica ikväll

Ikväll klockan 18.30 visas föreställningen ”Kan man … ?” med svenska Obanteatern på Alandica. Föreställningen beskrivs som en glad och tokig föreställning för barn mellan 6 och 9 år.
Så här står det i pressmeddelandet: ”Undrar om man kan mata en haj? Eller om man kan gå rakt ut i gatan utan att se sig för? Kan man fånga en ishockeypuck med munnen? Har du någonsin funderat över alla galna saker som du vet att man inte ska göra, men så gärna skulle vilja pröva? Då är du inte ensam! I föreställningen Kan man…? får du följa idéer och fantasier som blir till fysiska och dansanta experiment med ytterst spektakulära konsekvenser. Dramatik utan dess like, hårresande humor och medryckande musik gör den här varietéinspirerade föreställningen enastående och oförglömlig.
För regin står Ika Nord.
Under dagen ges också en skolföreställning. qImorgon firas
stora bokbytardagen

Imorgon firas världshistoriens femte Stora Bokbytardag.
Mariehamns stadsbibliotek på Åland deltar för tredje året. Biblioteket har bokbord hela dagen.
– Vi hoppas att många skall upptäcka det här klimatsmarta och ekonomiskt fördelaktiga arrangemanget och besöka stadsbiblioteket under dagen för att byta till sig böcker, skriver kultursekreterare Lars Midbjer i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Besökare får gärna ha med sig en bytesbok men det är absolut inget krav för att de skall kunna hämta en bok från bibliotekets uppdukade bokbord.
På biblioteket hoppas man att bokbytardagen kan bidra till att fler får lust att läsa.
– Vi hoppas att bokbytandet ska ske överallt, hela dagen. Tänk om alla tog med sig en bok på morgonen och kom hem med en annan …  hurra, så kul det vore! qBerätta om livet med
hemgjort och hantverk
Folkkultursarkivet vid Svenska litteratursällskapet samlar in berättelser om hemgjort, hantverk och handens arbete.
Skriv och berätta om vad du brukar tillverka själv, laga eller skapa. Hur skulle du beskriva dina aktiviteter? Är det fritidsintressen? Vardagssysslor? En livsstil? Projekt? En karriär? En nödvändighet? Ett motstånd? Reparation? En passion?
Svaren kommer att användas som forskningsmaterial för en doktorsavhandling.
Gå in på SLS webbplats www.sls.fi och bekanta dig med frågorna och närmare instruktioner under rubriken ”Aktuella frågelistor” som du finner på ingångssidan.
Du kan också kontakta yrsa.lindqvist@sls.fi eller 09-618 777 för att få en frågelista tillsänd. Insamlingen pågår till 30 juni och bland svaren utlottas ett antal bokpris. q