DELA

Åländska berättare efterlyses till Storyslam

Var är alla åländska berättare och vem ska representera Åland på årets Storyslam?
Det frågar sig arrangörerna i ett pressmeddelande och uppmanar nu särskilt ålänningarna att söka till tävlingen i muntligt berättande som ordnas 1 september klockan 17.00 på Luckan i Helsingfors.
Så här beskrivs tävlingen: ”Storyslam är en underhållande och lekfull tävling, där det bjuds på olika sorters berättelser: legender, personligt upplevda historier, skrönor och mycket mera! Varje berättare som deltar har 7 minuter på sig att berätta sin berättelse. Publiken är med och röstar fram vinnaren utgående från historiernas innehåll, form och framförande.”
– Ännu har ingen från Åland anmält sig till årets berättartävling i Svenskfinland, så nu är det dags att vaska fram någon eftersom vi hoppas på att hela Svenskfinland representeras, skriver arrangörerna.
Mera info finns på http://storyslam.fi/.November i juni

Yvonne Jansson visar sin fotoutställning November i Finströms bibliotek under juni. Hon ställer ut tio fotografier med motiv från bland annat hemkommunen Saltvik.
– Jag har fotograferat mycket sedan jag var 16 år så det blir nästan 40 år, säger Yvonne Jansson.
Detta är dock hennes första egna utställning.
Utställningen kan ses fram till 28 juni under bibliotekets öppettider måndag-torsdag klockan 12-20.Wilén och Sundback sommarpratar i Vega
Bland sommarpratarna i radio Vega finns flera personer med rötter, fötter eller sommarparadis på Åland, skriver radio Vega i ett pressmeddelande och nämner skådepelaren Petronella Wester, politikern Barbro Sundback och bildkonstnären Jonas Wilén.
– Extra roligt i år är att vi också kan erbjuda lyssnarnas egen sommarpratare, säger producent Gunilla Celvin.
Inför årets upplaga av Vegas Sommarpratare arrangerades en tävling där lyssnarna fick komma med förslag om vem de vill höra sommarprata. Tävlingen blev en succé. Bland 160 förslag valdes Johan Kullas bosatt i Vasa, trebarnsfar, företagare och med ett funktionshinder sedan födseln.
– Johan Kullas är en intressant person med ett perspektiv på livet som få har. Det kommer bli berikande för oss andra att ta del av hans berättelse, säger Gunilla Celvin,
Vegas sommarpratare sänds i Radio Vega alla vardagar klockan 10.05 och klockan 18.03 under åtta sommarveckor med start den 18 juni. Vegas sommarpratare kan du också lyssna på via webbradio på Yle Arenan, arenan.yle.fi, i en vecka efter första sändning. Vegas sommarpratare går också att få som musikfri podcast.